Quantcast
Channel: Land-distanseløperen
Viewing all 101 articles
Browse latest View live

Tur med trøkk: Luftig langs Rostberget

$
0
0
Liker man å løpe langt, vil man over noen år rekke over mye terreng. Uansett hvor man bor vil man kunne oppleve flotte områder og fine rundturer med oppstart fra hjemmet. Jeg tror de aller fleste løpere har slike favorittrunder de har løpt i mange år. Runder de trives i, og kjenner hver eneste flekk og hump. De har hundrevis av passeringstider i hodet, og bruker ofte løypene som kontrolløkter for å kjenne etter hvordan det står til med formen.

Nå har jeg bodd i Fluberg i 10 år, og begynner etterhvert å få slike runder her også. Noen runder er av den litt mer heftige sorten, med forholdsvis god lengde, mye høydemeter, tungt terreng og luftige "traverser". Jeg kaller disse turene for "turer med trøkk", lett inspirert av Lars Monsen. Alle turene starter i området Fluberg -Dokka. Flere av de starter rett ved Fluberg kirke, men kan fint startes fra andre steder, eller kortes ned til lengder som er mer overkommelig for den gemene hop.

Første runden jeg skal presentere er av det mest luftige slaget du kan få i Søndre Land.

Luftig langs Rostberget





Rostberget er det berget man ser på vestsiden av Flubergsundet i Randsfjorden. Kjører du over Flubergbrua til Vestsida får du Rostberget mitt i mot. Det har et toppunkt på 600 meter, og dermed en høydeforskjell på 460 meter fra Flubergbrua. Denne høyden taes over to-tre kilometer til dels utenfor sti, så det må påregnes en del gåing og noe kliving.
Utsikt over Rostberget sett øst for Fluberg bro. Turen som her beskrives går på asfalten de første sju kilometrene før klatringen begynner helt til høyre i bildet, og følger kanten det meste av veien. 

Turen min starter fra Fluberg Kirke og går sørover langs riksveien og så ned og over Fluberg bru. Her får jeg et godt overblikk over runden jeg har foran meg, og badet i morgensol er berget ganske så majestetisk til herover å være.  Når jeg kommer opp til Vestsiavegen, ved hjortefarmen på Setton og slakteriet, så dreier jeg nordover langs riksvegen i retning Dokka. Her må jeg løpe i tre kilometer før jeg kommer meg på grusvei. Jeg har nå gjort unna det litt kjedelige transportstrekket på sju kilometer.
Det kjedelige asfaltstrekket er unnagjort, sju kilometer etter starten ved Fluberg kirke. Nå starter klatringen, først oppover mot Hanserud. Veien avbildet går opp mellom Viker og Vælt-Røen


Nå bærer det oppover på grusvei mot Hanserud  på grensa mellom Nordre og Søndre Land. Denne grusveien går faktisk videre på skrå oppover hele lia, og helt inn til Åvellmyra før den dreier sørvestover og tilbake mot Brattlitjern.

Så langt oppover denne veien skal ikke jeg nå. Jeg løper og går de bratte bakkene forbi noen hus, helt til jeg kommer opp til det øverste lille småbruket. Ved en veaplass tar jeg av til venstre og oppover stien til Vikerkampen. Vikerkampen har vært et hyppig innslag i Fluberg Helselags helsetrim, så mange har gått denne stien fra Hanserud til Vikerkampen på 1,5 km. Vikerkampen byr ikke lenger på noen panoramautsikt. Mulig det er grunnen til at det ikke er noe helsetrimpost lenger. Det har vokst igjen med furu, så sikten er temmelig redusert. Stien opp hit har vært tydelig. Men herfra og videre oppover er det marginalt med sti.
Stien fra Hanserud til Vikerkampen er relativt tydelig, men har også vokst noe igjen etter at Helsetrimmen ikke har hatt post oppå her de siste årene. Her fra det bratteste partiet litt over halvveis til Vikerkampen. 

Nei, det er ikke en biceps-pose...men et forsøkt på å vise hvor jeg er på vei. Jeg ser imidlertid noe skeptisk ut...


 Det har nok vært en sti opp og over Rostberget tidligere, men den er nok heller labert brukt de siste tiårene. Jeg holder med langs kanten av berget oppover, og nyter flott utsikt hele veien. Men det er bratt og ulendt, med lyng opp til knærne og en del vindfall, så dette er er parti for litt mer spesielt interesserte.
Fra Vikerkampen og videre så ble det slutt på stien, og det ble løåping og gåing i lyng og over tuer og vindfall. Her fra et hyggelig parti rett innenfor Vikerkampen. 

Nok en selfie, her med knall utsikt sørover fra Fluberg mot Hov. Husodden midt i bildet. 
Når jeg nærmer meg toppen så blir utsikten formidabel, både mot nordover mot Dokka, østover mot Fluberg og sørover mot Hov. På et sted er det et rotvelt av ei furu, som står rett ut fra berget og ut i de frie luftmasser. Jeg drister meg ut på den for en litt halvkul selfie. Den virker til å stå støtt, men jeg anbefaler ingen andre å klatre ut på den. Det er jo over 100 meter rett ned.
Første test av den utstående furua...o Jeg er litt utrygg, men furua var trygg å gå på. På tredje forsøket var mibilkameratimeren og jeg samkjørt. 
Kort etter den liggende furua når jeg høyeste punkt av Rostberget og det blir mer lettløpt terreng med mindre lyng og glissen furuskog. Jeg dreier etterhvert vestover og innover åsen på let etter åsvegen som går fra Rostberget og ned til Kaldingen. Jeg roter litt over noen myrer og høydedrag før jeg kommer inn på veien. Jeg tror faktisk jeg helt uten viten og vilje løper rundt et vann og krysser mitt spor igjen. Fra Rosttjernsveien er resten av turen grei skuring sånn orienteringsmessig.
Etter litt dårlig orienteringsevne kommer jeg etterhvert inn på Rosttjernsveien. Her er Rosttjern i bakgrunnen. Herfra er det løping på grusvei og sti resten av turen. 

Når nedstigningen fra Rostberget er ferdig tar jeg av på en kjerrevei til venstre litt før utløpet av Kaldingen. Jeg passerer noen hytter før stien blir ukjørbar med vanlige kjøretøyer. For gående og løpende er den veldig fin, og leder rett frem til Vammen seter på pynten av Veståsen.
Fin gammel setervei.

Vammen seter som tilhører Setton gård rett nord for Fluberg bru. Stedet og stiene hit har blitt rehabilitert de siste årene. Fra den lille haugen bildet er tatt på, ligger en av postene i årets helsetrim. 


Fra Vammen går det en setervei videre nedover lia, som har blitt ryddet klar igjen for noen år siden.
Langs denne stien er det gjort flere uthogninger i stein, som er interessante å få med seg. Uten å være helt skråsikker, så er disse uthogningene gjort av tidligere gardbrukere ved Setton, som også gjorde andre utsmykninger rundt omkring. Både formelle og uformelle oppdrag. Det står også skrevet en kort tekst ved disse kunstverkene.
Et av kunstverkene som du finner en snau kilometer opp i lia. 

Stien fører meg ned igjen til riksveien på Vestsida, ved hjortefarmen på Setton gard. Det er kun noen hundre meter fra krysset til Fluberg bru, og jeg er da tilbake på traseen som jeg løp ut.

 Det er nå fire kilometer tilbake til Fluberg kirke over Fluberg bru, samme veien som jeg startet to og en halv time tidligere.

I følge min GPS-klokke er turen på 23 kilometer, og jeg brukte 2 timer og 50 minutter. Turen kan kortes ned ved å ha startpunkt på Vestsida et sted. Da blir runden med ett bare 15-16 km. Er dere flere i følge, og har flere biler, kan dere korte ned turen ytterligere ved å kjøre ut og parkere en bil ved hjortefarmen på Setton, og kjøre opp til Hanserud og starte derfra. Da blir det ikke noen kjedelige asfaltstrekk, og turen blir da på ca 11 kilometer.

Kartutsnitt fra turen med GPS-tracking av hvor jeg løp. Som du ser gjorde jeg en liten utilsiktet runde rundt et lite tjern på Rostberget. Hvordan jeg fikk til det er jeg fortsatt usikker på. 


Ultraløper og familiefar

$
0
0
Nedtelling til Ultravasan. fem dager, fire dager, tre dager, to dager...spenningsnivået stiger. Jeg sklir inn ei boble. Hverdagen drar meg ut igjen. Jeg er tidvis fjern. Tenker løping i tide og utide. Skal tømme oppvaskmaskina, men står heller rett opp og ned og tenker passeringstider helt til jeg kvekker til av barnegråt fra gangen. Minstejenta står og river i trappegrinda i desperasjon for å følge etter storesøster opp på rommet. Jeg får ikke tenkt ut min tanker om passeringstider. Jeg må roe gemyttene. Middagen må serveres. Det er midt i ulvetimen, den noe vanskelige timen av døgnet da alle fem har kommet inn døra omtrent samtidig etter jobb, skole, sfo og barnehage. Slitne og sultne. Maten må fort på bordet slik at roen kan senke seg og humørene stige. Det er mye nytt om dagen. Anne Mari er igang igjen i lærerjobben etter sykdomsfravær og ferie. Jeg har delvis begynt i ny jobb. Eldstegutten begynte på mellomtrinnet. Mellomstejenta har akkurat nådd en milepæl i livet med skolestart, og minstejenta har akkurat begynt barnehage, i en helt flunka ny barnehage faktisk. Oppi dette driver vi med bilkjøp.

Men det viktigste av alt...
...jeg har meldt meg på ultravasan som går nå til helga..... (oh the irony!)

Jeg må trene i kveld. Ei rolig økt. Ikke langt, ikke fort. Men holde beina og kroppen i gang. Det må bli en sen treningstur. Må prioritere barn og familie frem til leggetid. Eller kanskje det går an med en kombi. De største kan sykle, og minstejenta sitte i joggevogn. Jeg skal uansett bare løpe kort og rolig. Men joggevogn er ikke ideelt. Da føles turen tyngre enn den er, beina også. Og det er dumt nå de siste dagene. Nå skal beina føles lette. Nei jeg må løpe seint. Det er det beste. Da har jeg bare meg selv å tenke på. Dessuten skal eldstemann spille fotballkamp. Jeg må også kanskje steppe inn som trener. Dessuten skulle jeg egentlig ha deltatt på Landkarusellen i kveld, men det må bare utgå. Joggevogna er punktert, så da er den helt utelukket. Kommer meg forhåpentligvis ut før klokka ni. Da er jeg inne igjen kl ti og klar til å smøre matpakker og spise kveldsmat kl halv elleve og klar til å sove litt over elleve. Skulle egentlig lagt meg litt tidligere disse siste dagene før Ultravasan.

Skulle egentlig...

Det er søvnen som redder det. Det er vel kanskje søvnen som kan ødelegge det også. Sovetiden kan justeres. Den justeres ned for å rekke over mer, mens den egentlig burde justeres opp for å klare å rekke alt.... (oh the dilemmas!)

Men vi får det til. Vi får det til ganske bra også. Familiehjulet går ganske bra. Det snurrer fort, men også tidvis ganske effektivt. Jeg har justert ned treningsmengden noe etter runden med lungebetennelse. Vi har feriert og kost oss, og nå er vi igang igjen for fullt etter ferien. Og vi er på hugget, vi er i forkant. Det må man være skal man holde hodet over vannet.

I morgen jävlar... i morgen reiser fire brødre som er brødre til Sverige.

Stay tuned

:-)

Løpsrapport: Ultravasan 90 km 2015

$
0
0
Årets store mål er unnagjort. Mitt første ultraløp noensinne, som konkurranse vel å merke.  Omtrent et døgn etter strabasene sitter jeg nå i bilen på tur hjem fra Sverige. Jeg er knapt nok kapabel til å bære meg selv, og det å sette seg er forbundet med store smerter. Dette var en utfordring utenom det vanlige. I tiden rett etter målgang var jeg litt i tvil om det var verdt det. Jeg ble kvalm av å tenke på det jeg hadde vært i gjennom. Heldigvis endret dette seg etter å ha fått tilbake litt krefter. Jeg hadde vært igjennom litt av en dag. La meg fortelle...
 
Vi var fire brødre som reiste over grensen fredag formiddag. Jeg hadde fått med meg alle tre brødrene som support-crew, noe jeg synes var litt stas. Det er ikke akkurat så ofte vi drar alene sammen på ting. Det er 15-20 år siden vi reise på fisketurer i sammen omtrent annehver dag sommer som vinter. Vi hadde tatt oss fredagsfri, og dundret avgårde over Mjøsa og innover de dype skogene mot Sverige i lillebrors nyinnkjøpte Audi Quattro.
God stemning i bilen til lillebror.

Etter tre og en halv time kom vi inn i lille Sälen. Olarsgården hotell var ikke klart for innsjekk ennå, så vi dro rett ned til Vasaloppsstarten i Berga by, hvor startnummerutdelingen akkurat hadde åpnet. Vi gjorde oss kjente i startområdet, og tok en tur innom det lille røde huset kalt nettopp "Vasaloppsstarten" og frisket opp historikken omkring Vasaloppet. Her var det også smaksprøver på den kjente blåbærsoppan som har frisket opp mange slitne skiløpere de siste 90 årene.

Litt posing på Vasaloppsarenaeen etter startposeuthenting.
Startposen fungerte også som drop bag.
Dette skiltet blir man møtt av
200 meter etter start...
Vi kjørte oppover de første kilometrene av traseen mot Smågan, og jeg ble litt skremt av kilometerskiltene som telte ned fra 90. Det var også bra med motbakker de første kilometrene av traseen. Etter et besøk på systembolaget, hvor det ble innkjøpt sprudlevann for en eventuell målgang, fikk vi oss en etterlengtet Pizza-lunsj på Dalarna Pizzeria. Kvelden ble tilbragt på Olarsgården hotell opp i lia mot Selen-fjellet. Et flott lite hotell med god mat fra en liten og passelig ekslusiv meny. Jeg klarte å komme til køys kl 21.30 og sov godt frem til vekkerklokka ringte kl 03.30. En vanlig natts søvn med andre ord.

Hotellfrokosten var på plass kl.03.30 og vi rakk en fin frokost på hotellet før avreise. Vi var fremme på stadion kl 04.30 og hadde akkurat passe med tid. Parkering var ikke noe problem. Temperaturen var på fattige fire grader, og det lå tåke i dalbunnen. Men himmelen var klar, og lysningen var så smått i gang. Det var en spesiell stemning på arenaen, en steming ulik det meste av mer vanlige løpskonkurranser. Jeg var rolig til sinns, og kroppen virket til å ha det bra. Jeg valgte å starte i kort tights og singlet med en gammel og kastbar super-overdel utenpå. På beina hadde jeg Asics Fuji Trainer 3 med helt vanlige halvtykke ullsokker inni. Det eneste jeg hadde gjort av ultraforberedelser på kroppen, var å smøre inn tærne med med no klinete compeed-greier for å unngå gnissing, samt at jeg knyttet skoene ganske løst.

På plass på Vasaloppsarenaen. Klokka er 04.30, det er grålysning og fire grader.

Tidsskjema og målsetting før løpet
Jeg hadde vinglet mye angående tidsskjema og tidsbruk. Jeg ønsket på en måte å ikke fokusere på tiden, men på opplevelsen. Dette var litt av grunnen til at jeg valgte å prøve meg på ultraløp dette året. Jeg hadde fått nok av tidsjag de to foregående årene med 10 km- og halvmaratonpersing. Men etter som vinteren skred frem ble jeg mer og mer opptatt av tid og fart. På senvinteren kom jeg frem til et skjema til 10.30, noe som ville holdt til medalje ut fra fjorårets medaljekrav. Men jeg hadde egentlig ingen anelse om hva jeg egentlig var kapabel til. Jeg hadde jo aldri løpt lenger enn 21 kilometer i konkurransesammenheng. Jeg hadde aldri presset meg maks over 21 km. I vår eller sommer ble derimot medaljekravet senket med en time, til 9 timer og 30 minutter på grunn av fjorårets raske vinnertid. I vasaloppsammenheng så er medaljekravet på 1,5 x vinnertiden, og med fjorårets seiertid på 6.02 ble det slik. Men jeg holdt omtrent fast ved 10.30-skjemaet, til tross for at jeg ikke hadde fått trent på langt nær så mange langturer som planlagt. Jeg oppjusterte skjemaet littegrann, til 10.40, og skrev passeringstidene ned på startnummeret som hadde inntegnet løypeprofilen med mellomkontroller.
 
Sälen -Smågan  0-9 km Passeringstid 57 min. Plass 476

Kl 04.50 åpnet slusene inn i startsona, og jeg stilte meg opp litt bak midten av feltet. Jeg hadde planer om en ganske rolig åpning opp bakkene de første tre-fire kilometrene. Speakeren telte ned, og vi var i gang på slaget 05.00. Det tok ikke mange sekundene før feltet var oppe i rolig joggetempo. Jeg ble også overrasket ovet at de fleste rundt meg ikke begynte å gå opp bakkene, jeg kunne jo ikke være noe dårligere, og jogget opp det meste av motbakkene, noe jeg egentlig var helt bestemt på å ikke gjøre. Er det ikke typisk.  Det var jo med litt skepsis jeg hadde holdt fast ved det litt ambisiøse skjemaet. I skjemaet hadde jeg medregnet gåing i disse bakkene. Skjemaet var inspirert av fjorårets løpere på mitt nivå med god utvikling og sluttid på 10.30, fjorårets medaljekrav. Det lysnet kjapt og jeg møtte Smågan i soloppgangen og måtte stoppe for å ta et bilde. Planlagt passering  på Smågan var på 1.05, men jeg passerte på 57. Åtte minutter foran skjemaet allerede etter ni kilometer.  Jeg heiv innpå to kopper med sportsdrikke og løp videre mot Mångsboderna. Mat så jeg ikke noe til på denne første kontrollen. Det kunne det godt ha vært.
 
Innkomst Smågan, og første mellomkontroll. Sola er over horisonten og kjemper seg gjennom morgentåka.
 
Smågan-Mångsboderna 9-24 km. Passeringstid 2t 27 min. Plass 433.
De fire første kilometrene etter Smågan er stort sett på skogsbilvei. Deretter, etter 13 kilometer løping, går traseen inn på en ganske så teknisk liten sti med mye røtter og steiner. Mer teknisk enn forventet. Såpass tidlig i løpet var det fortsatt ganske tett mellom løperne, og jeg ble løpende bak ei rekke med ca 15 løpere, og det gikk etter min mening veldig sakte, og vi var nesten oppe i 7 min/km. Det var liten vits å elge seg forbi, da det bare skaper misnøye, og er sløsing med krefter. Etterhvert ble det noen åpninger og en drikkestasjon som gjorde at jeg fkk kastet meg forbi feltet. Da ble jeg løpende helt alene i flere kilometer, kun med en følger som jeg slo av en prat med. Nå rullet det godt på, og kilometrene gikk lett i det tekniske partiet. Vi passerte 20 km på rett over to timer, og var egentlig enige om at dette gikk litt for fort, uten at noen av oss senket tempoet. Mångsboderna dukket opp etter 24 kilometer, og der ventet support-crewet mitt. De hadde satt seg til å koke kaffe i morgensola. Klokka var jo bare halv åtte. De ble overrumplet av min tidlige innkomst, jeg var her 21 minutter foran skjemaet og passerte på 2.27. Jeg kjekset innpå litt røkt kjøttpølse og pannekake i tillegg til tre glass med sportsdrikke. Her kastet jeg også av meg superundertøyet jeg hadde over singleten. Jeg ga meg ikke tid til å prate med crewet. Jeg kunne jo ikke gå tilbake, og over tidtakerbrikke-feltet igjen.
 
Mångsboderna-Risberg 24-35 km Passeringstid 3t 34min. Plass 398
Rent mentalt var også dette strekket en transportetappe. Jeg hadde en tanke om at det skulle gå fint og greit til Evertsberg 46 km og halvveis, og at det var derfra løpet egentlig begynte. Jeg husker ikke så mye fra dette strekket, men at jeg i deler av det igjen løp og pratet med min tidligere medløper. Han kunne fortelle om noen lange motbakker opp mot Risberg etter vel 30 kilometer, og at det var fint å gå opp der. Det som normalt er en tung motbakke for langrennsløperne, ble et lett parti for meg da jeg gikk opp hele bakken. Her sto også support-crewet mitt og ga meg litt mat og drikke, da jeg hadde spist litt lite i Evertsberg.
 
Risberg-Evertsberg 35-47 km Passeringstid 4t 51min. Plass 350
Risberg til Evertsberg ble en berg og dalbane, rent emosjonelt. Få kilometer etter Risberg begynte synet å bli dårlig. Jeg fikk bortfall av synsfelt og konkluderte raskt med at et migreneanfall var på tur. Tankene raste gjennom hodet og jeg fryktet at løpet var over. De flimrende taggene ble mer og mer synlige og jeg løp nærmest i transe. Jeg visste at support-crewet hadde migrenetablettene mine i Evertsberg og at dette kunne være redningen. Samtidig så vet jeg at disse har liten effekt så lenge man ikke kombinerer medikamentene med hvile. Jeg kunne bare ikke la dette ødelegge løpet mitt. Jeg fortsatte og løpe, og følte meg egentlig ganske pigg i kroppen til tross for delvis manglende syn. Jeg passerte maratondistansen på akkurat 4.20 og jeg begynte å nærme meg Evertsberg. Nå begynte jeg å bli sliten, men flimringen hadde på mirakuløst vis gitt seg uten den normalt påfølgende hodepinen, kvalmen og ubehaget ellers. Det hadde blitt varmt, og det var på tide med påfyll av mat. Evertsberg dukket opp, og jeg kom inn dit etter 4.50. Det viste seg at dette var mitt raskeste strekk, til tross for migreneanfall og en nedtur mellom 43 og 46 km. Jeg møtte crewet mitt, spiste to pannekaker, boller, potetgull og kjøttpølser i tillegg til drikke. Jeg fikk også en colaboks av crewet. Et bajamaja-besøk var også nødvendig. Jeg byttet litt tøy og løp videre etter å ha tilbrakt et snaut kvarter på denne kontrollen. Jeg kviknet opp og syntes beina var gode etter å ha tilbakelagt nesten 50 kilometer Nå ventet et langt strekk på 15 kilometer før neste kontrollpost.
 
Evertsberg- Oxberg 47-62 km Passeringstid 6t 39min. Plass 346
Bilde tatt av en random plass litt før Oxberg. Her var det ganske teknisk sti igjen, med flere småskrenter som begynte å bli
plagsomme å forsere. Låra begynte å få juling.

Det gikk fint i flere kilometer. Det var lett lei, og mange nedoverbakker på god skogsbilvei. På flatene nederst i dalen fikk jeg det tungt, og måtta få litt musikk på øra for å piffe meg opp litt. Det ble jevnlige gåstrekk på tur inn mot Oxberg. Jeg var over halvveis, og hadde som mål og komme meg til 20 km-merket uten å måtte gå helt i kjelleren. Kom jeg meg dit skulle jeg alltids komme meg i mål. Da var det snakk om en helt vanlig treningstur. Ved Oxberg var det 29 kilometer igjen, og der tilbudte Geir-bror å løpe sammen med meg videre. Jeg var litt kjei, og koste meg med å høre på musikk i dette partiet, og takket nei til tilbudet. Jeg var ikke særlig sosial. Jeg pælmet en boks cola og to kopper kaffe før jeg løp videre. Jeg fantaserte her om medaljekravet på 9 timer og 30 minutter. Da måtte jeg løpe de siste 29 km på 2 timer og 45 minutter. Men jeg slo det raskt fra meg, og tenkte at det sikkert ville bli mange nedturer de siste tre milene.
 
Oxberg- Høkberg 62-72 km. Passeringstid 7t 46min. Plass 336
Som før kveknet jeg til de første kilometrene etter kontrollposten, og nedtellingen mot 20 km-merket gikk relativt greit. Jeg måtte nok gå i perioder. Denne delen av løpet er nå i etterkant noe diffus for meg. Jeg kom meg til Høkberg, og det gjensto da 19 kilometer. Jeg begynte å virkelig tro på at jeg kunne komme meg i mål, det selv med å måtte gå de siste to mila. Ved Høkberg ble det litt mer mat, og jeg pælmet her en boks redbull for første gang.
 
Høkberg-Eldris 72-81 km Passeringstid 8t 56min. Plass 305
Ved Høkberg syntes jeg også at det passet at Geir-bror løp litt sammen med meg (vi hadde klarert dette med arrangøren på forhånd). Koffeinet slo inn etter ca 5 minutter, og jeg kjørte på ganske bra de neste kilometrene. Jeg plukket løpere jevnt og trutt, og måtte sjelden ned i gangfart. Km-tiden var tidvis godt nede på 5-tallet. Strekket frem til Eldris var på 10 km. De fem første gikk utrolig bra, men det ventet en nedtur. Geir-bror løp og snakket med Anne Mari på tlf og jeg hørte han var full av positive bemerkninger til det jeg nå gjorde. Jeg hadde blitt litt tung, og ville begynne å gå lengre strekninger. Geir-bror begynte å mase om sluttid, og at jeg lå kjempegodt an til under 10 timer. I Høkberg hadde jeg visst ei estimert sluttid til 9.50. Jeg orket ikke alt pratet hans om passeringstider og nødvendige fartsøkninger. Jeg hadde egentlig mest lyst til å gå lenge, slik at 10-timersgrensa ikke lenger var aktuell å kjempe om. Da ville jeg slippe maset fra ham. Etterhvert måtte jeg si det til ham, og at jeg heller ville løpe med musikk på øra, og løpe mitt eget løp. Vi kom frem til Eldris og siste kontroll. Jeg glefset innpå fire kopper kola og to kopper kaffe. Geir Arild sto og ventet med ei hånd i sida mens han stirret på klokka....
 
Eldris-Mora 81-90 kmSluttid 9t 56min! Plass 298.
Kun 9 kilometer igjen. Men jeg hadde kun 1.04 på å forsere de siste 9 km. Med den formen jeg hadde hatt de siste kilometrene begynte også Geir-bror å bli skeptisk til 10-timersgrensa. Jeg kvaklet meg videre. Jeg passerte 7 km-merket med 49 minutter på meg. Krampene begynnte å gjøre seg gjeldende, og jeg måtte stoppe og tøye flere ganger. Men igjen kviknet jeg til og begynte her å løpe mer sammenhengende. Nå rullet kilometrene på. Jeg hadde fått blod på tann. 6 km, 5 km, 4 km. Ved tre kilometer hadde jeg 24 minutter på meg. Da kunne jeg nesten gå resten og fortsatt komme inn under 10 timer. Men krampene var ikke langt unna, og et lite feilsteg så hogg det til i både lår og legg. Jeg var ennå ikke sikker. Ved to km igjen så begynte jeg å senke skuldrene. Nå skulle det gå. Jeg begynte å roe litt ned, og gikk innimellom. Jeg cruiset inn fra Moraparken og mot sentrum. Dette var en fryd. Den kjente kirka dukket opp i sentrum, og jeg hørte speakeren fra målområdet. Jeg gikk opp den bratte kneika etter broa, og begynte å løpe inn mot oppløpet. Krampene hogg til flere plasser, men jeg tvingte meg til å løpe på en litt gåseaktig måte. Publikum heiet og ropte. Jeg var ultrafornøyd i det jeg passerte målstreken på 9.56.04. 
 
Rett etter målgang var jeg normalt nok temmelig utslitt. Jeg var kvalm og uvel. Jeg klarte nesten ikke å gå, og jeg orket ikke å prate særlig med noen. Jeg stabbet meg videre og mottok deltakermedalje og finisher-trøye. Bortimot i ørska gikk jeg videre inn i matteltet og fikk med litt pasta og kjøtt-greier. Stappet innpå selv om jeg ikke hadde matlyst. Det var sikkert lurt å spise litt.
Champagnen fosset. Jeg ser upåklagelig sprek ut etter 90 km.
Men bildet viser ikke at jeg måtte ha hjelp til både å sette meg
og reise meg i timene etter målgang.
Etter hvert gikk vi ned på gressplenen foran Siljan-sjøen og slappet av. Jeg kunne se på alle kommentarer, motiverende ord og gratulasjoner som hadde kommet inn på insta, face, og snapchat. Jeg begynte å glede meg over det jeg hadde gjort, og gledelsen har satt seg skikkelig. Jeg må ha disponert løpet perfekt. Jeg plukket løpere jevnt og trutt hele veien, og avanserte på resultatlista gjennom hele løpet. Fra en 500-plass og til en 298-plass, av totalt 1000 startende menn.
 
Nå, dagen etter er beina helt ødelagt. Jeg bruker 30 sekunder på å reise meg opp fra sittende, og maks gangfart er ca 1 km/t. Ellers er jeg opplagt og i bra form. Mat og drikke er på plass igjen.
 
Næringsinntak under løpet.
Jeg regnet ut hvor mye jeg drakk i løpet av løpet. En kort opptelling viser at det var 24 vannstasjoner. Jeg drakk mellom to og seks kopper ved hver stasjon pluss litt cola og redbull fra crewet. Jeg vil tro jeg drakk nærmere 80-90 kopper med drikke underveis i løpet. En salig blanding av vann, sportsdrikk, cola, kaffe og redbull. Av mat spiste jeg kanskje 4-5 pannekaker, litt røkt kjøttpølse, noen boller og litt potetgull. Dette var kanskje i minste laget.
 
Årets løpemål er nådd med bravur. Ultrasatsingen er over. Det ble en konkurranse i år. Jaggu meg godt at den gikk bra! Nå venter flere dager med totalavhold, og jeg skal ikke trene frem mot noen spesielle konkurranser resten av sesongen. Det er mulig jeg blir med på noen konkurranser, men ikke noe perse-fokus.

Bloggen vil endre litt karakter fremover. Jeg gir meg selv litt tid til å finne ut av videre retning.  

Min vasaloppsfilm.

$
0
0
Mitt første ultraløp sitter som klistret på minnet, og det vil det nok gjøre i årevis fremover. Men i fare for å romantisere det hele ettersom tiden går (noe hjernen har en lei tendens til å gjøre) så valgte jeg å melde meg på nyskapningen "min vasaloppsfilm". Et opplegg hvor man blir fanget opp og filmet av utallige kameraer langs traseen som så settes sammen og redigeres av et produksjonsteam. To uker etter løpet dumper den ferdig-redigerte filmen ned i mailboksen, og ligger samtidig tilgjengelig på vimeo for "sharings & likes".
Jeg hadde kanskje sett for meg større individuell tilrettelegging. Filmen bærer litt preg av samlebånd-produksjon. Jeg hadde muligheten for å bli intervjuet før og etter målgang, og det hadde nok gitt videoen litt mer særpreg. Men før start var jeg litt for mye fokusert på løpet, og etter målgang var ikke hjernen min i nærheten av å streife borti slike tanker.
Uansett. Her er videoen. Jeg kan vel aldri huske å ha gjort en dårligere innspurt noengang. Men med kramper i begge legga blir løpssteget noe forkvaklet...

Min Vasaloppsfilm - 1981 from Mikael Bergström on Vimeo.

Kunsten å sluke økter

$
0
0
Jeg spiser fort. Nistepakka med sine tre-fire skiver er unnagjort på 2-3 minutter. Jeg kan pælme en liter brus eller melk på null komma niks. Det bare sklir ned. Rekker nesten ikke å smake. På den måten klarer jeg å få i meg store mengder mat uten at jeg egentlig har tenkt særlig over det, eller fokusert særlig mye på det. Det gjør at man kan spise både mye og ofte uten å bli matlei.

I de neste tre-fire månedene må jeg trene som jeg spiser. Øktene må slukes. Minst mulig fokus og mest mulig kilometer. Øktene må bare gjennomføres. Helst uten å tenke. Knyte på seg skoa, dra på seg refleksvesten, løpe 45-90 minutter, dusje, fortsette som før. I disse vintermånedene er det kvanitet som teller. Kvalitetsøkter, planlegging, fokusering og mellomtidsutregninger skal først komme til overflaten fra mars og utover. Det gjelder å ikke brenne kruttet for tidlig. Den iboende motivasjonen for å gjøre det godt til neste sesong skal kun ligge og gløde, som i en vinterdvale. Først når vårsola begynner å varme skal den gnistre, og i mai skal den være i fyr og flamme.

Nå....nå er det bare å la mørket og kulden komme mens jeg taktfast sluker mine økter, kilometer etter kilometer, uten å ofre de en tanke.

En maskin.



Treningsåret 2015

$
0
0
Da var tiden kommet for å oppsummere årets sesong. Annerledes-sesongen. Tidligere årsoppsummeringer kan du lese her (2014) og her (2013).

2015 var året jeg skulle prøve meg på ultraløp, altså løp som er vesentlig lengre enn maraton (42,2 km). Jeg blinket meg tidlig ut Ultra-Birken i juni som ei generalprøve, før årets hovedmålsetting UltraVasan 22.august.
Jeg la om treninga i fjor høst. Jeg ønsket fortsatt å trene etter Hadd-filosofien (som du kan lese mer om fra mine tidligere blogginnlegg her:

1. Terskel eller snakketempo?
2. Hadds approach to distance training.
3. Hadd, er han inne på noe? Egne erfaringer.

Jeg hadde tidligere hatt godt utbytte av å trene etter Hadds prinsipper, men at jeg slet med å klare å trene rolig nok (å løpe sakte nok på langturene) Jeg tenkte da at et år med fokus på ultraløping ville få meg til å stresse ned og klare å legge ned mye trening i lave intensitetssoner. Samtidig var jeg litt lei av alt mas og egenskapt press omkring kilometertider, intervalltider og pushing av nye perser på 10 km og omkringliggende distanser. Jeg ville gi meg et år med avkobling fra kilometertider og knallharde intervaller og all-out økter. Jeg ville roe det ned med lange gode langturer, og ultraløpseventyr hvor fokuset var på opplevelsen underveis, og bare det å fullføre, uavhengig at tid.

Så hvordan gikk det?

Kort oppsummert så sitter jeg igjen med disse erfaringene. Det ble særs vanskelig for meg i min situasjon å få til de lange langturene. Det ble bare to langturer på over fire mil, og fem langturer på mellom tre og fire mil. Det var langt under det som var planlagt. Treningsmengden forøvrig var som tidligere år, med ca 50 km/uke. Jeg slet hele tiden med å ikke fokusere for mye på kilometertider. Den sitter jævla langt inne. Ultra-Birken ble en DNS da jeg ble slått ut med lungebetennelse to dager før konkurransedagen.  UltraVasan ble derimot en stor opptur etter å ha fullført den med stil, uten nevneverdige problemer underveis.

Treningsstatistikk siste tre år:
 _______________________________________________________
2013
  • 2584 km
  • 246 timer
  • 229 økter
  • snittpuls 144
  • snitthastighet på 10.4 km/t.
  • Snittlengde pr økt 11,3 km
Det tilsvarte et ukesnitt på 47 km, 4 timer og 42 min, 4,4 økter.
________________________________________________________
2014
  • 2699 km
  • 265 timer
  • 249 økter
  • snittpuls 136
  • snitthastighet 10,3 km/t
  • Snittlengde pr. økt 10,8 km
Det tilsvarer et ukesnitt på 52 km, 5 timer og 5 min, 4,8 økter.
_________________________________________________________
2015
  • 2440 km
  • 263 t
  • 185 økter
  • Snittpuls 133
  • Snitthastighet 9,4 km/t
  • Snittlengde pr økt 13,2 km
Dette tilsvarer et ukesnitt på 47 km, 5 timer og 4 min, 3,5 økter
__________________________________________________________

Konklusjonen må bli at jeg har hatt treningsmessig måloppnåelse i form av at treningen har foregått med lavere fart. Jeg her trent saktere og lengre. Nå skal det her bemerkes at jeg har løpt mer i terrenget dette året, og at fart vs intensitet dermed ikke her helt sammenlignbart. Tid brukt på løping er omtrent den samme. Da jeg ikke har løpt skikkelige konkurranser over kortere distanser i år så stopper egentlig sammenligningsbehovet fra tidligere år her. Så nå spørs det om all den rolige treninga fra 2015 har fungert som grunnlag til neste sesong.


Hvordan neste sesong er tenkt kommer i  neste blogginnlegg.





Treningsplanlegging mot sesongen 2016 - Tartan og flat asfalt

$
0
0
Sommerens tidsmål. Jeg skal se om min tommelfingerregel viser seg å stemme:
En dobling av distanse tilsvarer 10 sek økning på kilometertid. 3000m@3.20-fart5km@3.30-fart , 10km@3.40-fart
   
Målsettinger er skummelt. I hvertfall for meg. Jeg har sjelden nådd de "store" prestasjonsmålene jeg har satt meg. For en 15 års tid siden var jeg tett ved: 100 kilo i benkpress stoppet på 97,5. 2.00 meter i høyde stoppet på 1.98. Under 2.00 på 800 meter stoppet på 2.03. Under 10-blank på 3000 meter stoppet på 10.02. Ikke fordi målsettingen var for fysisk utfordrende, men fordi topplokket sviktet når det begynte å dra seg til. Treningen var stort sett egenmotivert, og jeg har alltid satt mine mål selv. Det har med andre ord vært et egetskapt press som jeg ikke har tålt. Et egetskapt press gir ikke så stor fallhøyde. Det gjør også at det er lettere å gi seg. Lettere å gi meg selv unnskyldninger. På sikt har dette ført til at jeg gir meg selv lavere målsetting for å unngå egosvekkelse. Det viktigste er å drive med noe jeg synes er gøy. Jeg kan ikke prioritere løping så hardt at det går på bekostning av andre nødvendige gjøremål. I perioder får jeg ikke trent så mye som jeg kunne ønske. Og da må målsettingen justeres. Det kan også kalles å feige ut. Dette er kontekstavhengig...

Nå i høst har jeg satt meg mål for neste sommer. Prestasjonsmål. I minutter og sekunder. Løpingen er så dønn ærlig. Å løpe raskest fra A til B uten de mange bortforklarende faktorene som finnes i både langrenn, sykling og lagidretter. Jeg kjemper mot meg selv, mot klokka. Jeg velger selv hvorvidt andre personers prestasjoner skal være bestemmende for min egen fornøydhet.

Rammer og filosofi
Neste års målsetting er langt fra umulig. Det er jo bare å trene nok, så er jo dette godt innenfor rekkevidde. Det er en sannhet at innenfor mosjonisten og supermosjonstens grenser så er det en god korrelasjon mellom treningsmengde og prestasjon så lenge spesifisitetsprinsippet legges til grunn. Målsettingen må derfor selvfølgelig sees i lys av hvor mye trening som jeg tenker å legge ned i det. Treningsmengden blir omtrent som den har vært de siste tre årene. Omkring 50 km per uke, med standard variasjon fra 30 til 80 km. Innenfor denne rammen endrer jeg derimot noe på en del av innholdet denne sesongen. Selv om kilometerantallet blir ganske likt, så vil jeg legge inn litt mer styrke- og spenst-trening. Jeg har fortsatt med meg filosofien til Hadd, da jeg mener jeg har hatt godt av å følge noen av hans prinsipper. Men jeg akter å periodisere mer, makroperiodisere med andre ord. Dele inn treningsåret i hovedbolker. Ganske tradisjonell treningslære egentlig. Med Hadd og standard treningslæreperiodisering kommer jeg nå også til å krydre treningsprinsippene med Renato Canovas filosofi. Først og fremst vil dette prege intervalløktene, intervaller som nå vil vektlegges mer enn det jeg har gjort de siste årene.

Konkretisering 
  • Des-Mar:
    • 4 løpeøkter i uka. 1 hard, 3 rolige
    • 1 spinning/generell styrke
    • 2 frisklivsøkter med innslag av styrke/utholdenhet
  • Mar-Mai:
    • 5 løpeøkter i uka. 2 harde, 2 rolige, 1 teknikk, koord. og fart
    • 2 frisklivsøkter med innslag av styrke/utholdenhet
  • Mai-jun:
    • 6 løpeøkter i uka. 3 harde, 2 rolige, 1 teknikk, koord. og fart
  • Jul:
    • Sommer og tilfeldigheter råder. Litt tilbake til vintertreningsmodus.
  • Aug-okt:
    • Som mai-jun.

Ei normal treningsuke gjennom vinteren vil se sånn ut:

Mandag: Rolig kveldstur ca 15 km. 5.00-5.15-fart
Tirsdag:  Spinn/styrke 60 min
Onsdag: Fri
Torsdag: 1: Rolig friskliv-kondis 2: Rolig hjem fra jobb 11 km 5.00-5.15-fart
Fredag: 1: Rolig til jobb 11 km 5.00-.5.15-fart 2: Friskliv-styrke
Søndag: Hardøkt, terskelintervaller (3.45-3.55-fart) eller kontinuerlig sub-terskel (4.00-4.10-fart)

Til forskjell fra tidligere år kommer jeg nå til å legge inn korte submaks sprintdrag etter hver rolige tur. Såkalte koordinasjonsløp. 4-5 stk på ca 100-150 meter.

Dette vil være som en slags begynnelse av en Canova-tilnærming. Han snur litt opp ned på vanlig treningslære, hvor man vanligvis intensiverer de harde øktene fremover mot sesongen ved å kjøre opp et gradvis tøffere tempo. Canova foretrekket kort og intensivt på starten av treningsperioden, og at dragene blir lengre og lengre og pausene kortere og kortere jo nærmere sesongen man kommer. Dermed får man en konkurransespesifikk tilnærming inn mot konkurranse.

Under vintertreningen vil disse koordinasjonsløpene etter de rolige turene være det jeg kjører av fartstrening. Den ene harde økta jeg kjører er ikke å anse som fartstrening, men som terskeltrening. Fra mars vil jeg begynne med mer typiske kortintervalløkter av typen 30x200 meter eller 15x300 meter. Farten vil da være målfart 3000/5000 meter. Utover april og mai vil disse intervallene forlenges og farten opprettholdes. F.eks 5x1000m@3.20. 3x3000@3.40-fart vil også være ei fin men hard konkurranseforberedende 10km-økt i september.

Jeg gleder meg, men vet samtidig at ting ikke kommer til å gå på skinner. Det er lett å se for at ting skal fungere så bra. Det kommer skjær i sjøen, og revurdering vil sikkert bli aktuelt. Det er alltids retrettmuligheter. Også for en bloggende mosjonist. Gamle optmistiske innlegg kan slettes dersom måloppnåelse føles urealistisk.

Rotterdam Marathon - under 3 timer?

$
0
0
 
3000 meter under ti blank, 5 km under 17.30. Ok, det er innafor. Men maraton under 3 timer?!?!? Det har ikke vært i mine planer det siste halvåret. Jeg har vært klar over at Geir-bror har brygget på noen maratonplaner, men jeg har vært klar på at jeg skal prioritere løp under 10 km til neste sesong....

...helt til 2. januar. Det viste seg at Geir-bror hadde en halvseriøs plan om å få til et godt vårmaraton. Han hadde peilet seg inn på Rotterdam marathon i april. Ei rask løype uten altfor mye trengsel. Med andre ord, en mulighet til å klare å løpe under den magiske supermosjonistgrensa tre timer. Senhøsten og tidlig vinter tikket det jevnlig inn både snapper og meldinger fra Geir-bror som tydet på en økende interesse for hurtige langturer i 4.15-fart, yasso-intervaller og langturer over 30 km.  

Men under en prat ved dessertbordet 2. nyttårsdag begynte han å backe litt ut, og speidet istedenfor etter norske maratonløp. Han hadde ikke lyst til å reise til Rotterdam for å løpe maraton helt på egenhånd. Jeg ble derfor litt fristet til å bistå min bror. Han var jo med meg som support under Ultravasan i fjor. Jeg skylder han såpass. Men min familiesituasjon gjør at jeg ikke bare kan kaste meg ut på slike soloturer i eningen, men min bedre halvdel støttet meg. Hun vet at dette er viktig for meg, og for brødreforholdet. Den kvelden bygget vi da opp igjen drømmen om at han skal løpe Rotterdam marathon under tre timer. Minutter senere var påmelding og flyreise i boks.

Nedsnakking
Rotterdam Marathon 10 april. Det er mindre enn 80 dager til vi står på startstreken til vårt første maraton. Løperens ultimate utfordring, Lang-løpernes formel 1-løp. 42195 meter rundt omkring i Rotterdam. En av verdens raskeste maratontraseer. Fremst på startstreken stiller de raskeste av de raske, Kenyanere, Ethiopere. Langt bak i feltet vil vi stå. To nervøse og usikre jomfruer som sikkert kommer til å nedsnakke oss selv til de grader. Nedsnakking. et ganske kjent fenomen som oftest hørt gjennom høylytt prat under oppvarminga før konkurranser. Om forkjølelsene som aldri slapp taket i vinter. Om de lange turene som egentlig aldri ble lange nok. Om kjenningen i leggen som fort kan sige på underveis i løpet. Eller Sundbys "forkjølelse" rett før tour de ski.  Nedsnakking. Eller kanskje rettere sagt devaluering. En mer eller mindre bevisst nedrakking av seg selv (eller andre), med det formål å senke sitt eget prestasjonspress. Eller for å komme i "underdog-rollen", som et ledd i å overraske motstanderne. 

Min samboer har stilt et premiss for mitt maratonløp. Jeg skal ikke bli desperat dersom treninga ikke står helt i stil til hva som kreves for å løpe et godt maraton. Det er lett for henne å si. Innledningsvis var jeg helt enig i dette, og sa at det gikk fint, da jeg uansett ikke hadde planer om å satse mot maraton til neste sesong. Jeg skulle bare slenge meg med, og ta det som en opplevelse.  Min oppgave var jo opprinnelig å være support for bror. Kanskje jeg bare skal kruse inn på 3.30, eller være fartsholder til 1.28 på halvmaraton og løpe rolig inn siste halve. 

 
20160105_103748.jpg
Garmin-klokka har trua på meg.

Dama har trua, klokka har trua, Yasso har trua, men har jeg? 
Jeg kjenner at det kribler. Jeg kjenner på en slags tretimers-dragning. Det er jo tross alt oppnåelig ut fra det jeg har prestert de siste årene. Men det kommer ikke av seg selv. Mener jeg da. Min samboer er av den oppfatning at jeg kan "flyge under tre timer på rein og skjær vilje", og at jeg ikke trenger den maratonspesifikke treninga.  Garminklokka mi har trua på meg, og mener jeg i skrivende stund er god for 2.49. Min første og eneste Yasso 800 økt viser også at jeg med god margin skal løpe under tre timer, da de ti 800 meterne gikk relativt lett med et snitt på 2.55, og det med kun halvannet minutt pause.

De om det.

Jeg er ikke maratontrent. Selv om jeg løp 90 km i de svenske skoger i fjor sommer så er jeg per i dag ikke trent for 42 km i 4.15-fart. Kanskje 30 km, men ikke 42.

80 dager til start. Eneste måten å komme under tre timer på er å bli desperat. Tvinge inn langturer i helga på bekostning av familien. Drive rovdrift på flexitidsordningen på jobb. Med fare for å bli overbelastet. Skal jeg kaste meg ut i det, eller skal jeg senke skuldrene og ta løpet som en fin opplevelse? Jeg er jo "bare" 38 år, og har fortsatt sikkert et tiår på å komme meg under tre timer på denne ultimate utholdenhetstesten.

Jeg tror jeg går for en mellomløsning. Jeg får trene jevnt og trutt, og legge inn et par rolige langturer på 30-35 km, for så i mars, ta et par litt hardere langturer hvor siste halvdel går i 4.15-fart. Først da vet jeg litt mer konkret hva jeg kan gå for i Rotterdam. 

Nøkkeløkter siste måneden før et maraton.

$
0
0
Er det ikke bare å løpe da?
30 dager til maraton. Hvilken oppskrift tar jeg frem den siste måneden? Vil oppskriften bringe meg under 3 timer?
 
Dette er min første maraton. Jeg har aldri forsøkt dette tidligere. Selv om jeg har løpt og konkurrert i over 20 år er jeg helt newbie i en maratonkonkurranse. Jeg har flere halvmaraton bak meg, samt en ultraløpskonkurranse fra i fjor - Ultravasan 90 km.
 
 Det er jo skrevet et utall bøker om maratonoppkjøring. I tillegg har de fleste med et maratonnavn laget kostbare online treningsprogrammer som man kan kjøpe, og som folk kjøper.  Jeg har ikke gått inn for noe slikt, men baserer mine maratonforberedelser på gammel erfaring og viten, samt at jeg snapper opp litt her og der. Det er vel ikke så forbaska vanskelig, er det vel?
 
Det er nå litt mindre enn en mnd til jeg står på startstreken i Rotterdam søndag 10. april, klar for å løpe 42,195 paddeflate metere gjennom det som går for å være en av verdens raskeste maratonløyper.
 
Hva har jeg gjort til nå denne vinteren? 
Oppkjøringen så langt har vært omtrent som jeg forutså i slutten av dette innlegget. Jeg har trent relativt jevnt og trutt, og ei god mengdeuke har stort sett blitt fulgt opp av ei mindre god ei. Det begynner jeg å bli vant med. Hard prioritering ei uke, fører ofte til at jeg må ta igjen på andre områder påfølgende uke. Ei god mengdeuke for meg er 70-90 km. Suma sumarum har jeg i snitt løpt 55 km per uke de siste fire-fem månedene. Er det virkelig nok til å klare sub 3 på maraton?
 
Etter noen gode uker i januar og februar fikk jeg meg en liten smell i trynet i forrige uke. Jeg mistet litt glød og gnist, hadde ofte migrene og fikk noen svimmelhetsanfall av og til. De siste øktene hadde blitt godt gjennomført, men det hadde buttet litt sånn motivasjonsmessig. Det kjentes nesten ut som jeg brygget på noe, så jeg bestemte meg for å ta meg ei rolig uke for å hente meg litt inn igjen. Da ble det ei hel uke uten noe løping som helst. Kun ei spinningøkt, ei lita styrkeøkt og en familiedag i Hafjell. Etter disse dagene var kroppen sugen på trening igjen.
En dag i Hafjell gjorde susen.
PS! To ting er verdt å merke seg på dette bilder. Det er mine old-school alpinbriller, samt Geir-brors manglende hjelm.
 
Fornøyd etter å ha kommet til hektene igjen,
og gjennomført ei hard intervalløkt
7x2000m-økt i 3.45-fart
Vintertreningen har ikke vært spesielt tilrettelagt for maraton. Vintertreningen er ganske lik for alle typer langdistanseløpere (og lang mellomdistanse). Det er først i den konkurranseforberedende perioden at treningen går i litt forskjellige retninger. Noen vil kanskje argumentere for at maratonløpere bør ha jevnlig innslag av litt ekstra lange langturer (30-40 km), men jeg mener at det ikke er nevneverdig behov for det lang tid før konkurransen (fordi jeg synes det er så vanskelig å få til sånn logistikkmessig...)
 
Min vintertrening har egentlig vært en salig blanding av rolige turer fra 10-18 km, sammenhengende terskeløkter på 10-15 km, noe langintervaller samt litt spinning og styrke. Kun et fåtall turer har vært over 20 km. En på 28 km i januar, og en på 31 km for noen dager siden. Begge rolige turer i sone 1.
 
Jeg har kanskje drøyd det vel lenge med de lange turene, men som sagt så er de vanskelige å få til i en hektisk hverdag. Også har jeg jo lovet min samboer å ikke bli desperat i denne oppkjøringa....
 
Hva gjør jeg nå siste måneden? 
Med siste måneden så mener jeg egentlig de fem siste ukene. Altså de ukene etter jeg måtte legge inn ei rolig uke. Grovt så deler jeg inn denne perioden i to: Tre gode og harde uker, før to uker nedtrapping (eller "tapering" som er det internasjonale faguttrykket).
Mars er en fin måned for oss løpere.
Tørr asfalt innbyr til raske, fine økter
 
Siden jeg gikk på en liten smell for litt siden, så har jeg lagt om litt taktikken. Jeg fokuserer på å kjøre tre gode kvalitetsøkter i uka de første tre ukene.
  • En halvlang tur på 10-15 km i ca 4.10-fart,  ca 5 sek raskere enn målfart maraton.
  • Ei intervalløkt i 5-10km-fart. F.eks 15x500m eller 10x1000m.
  • En lang langtur 30-40km
Av disse ni kvalitetsøktene er det tre langturer igjen før nedtrapping, og de blir som følger:
  1. Rolig tur 31 km. "Flubergrunden".
  2. 5x5 km i 4.15-fart, pluss oppvarm og nedjogg. Totalt 35 km.
  3. 15 km rolig, 15 km maratonfart, pluss nedjogg. Totalt 33 km.
Rolig fart vil si 5.00-5.15/km.

Den nest siste uka vil jeg holde fast på de tre øktene, men alle øktene vil kortes ned i lengde. Terskeløkta vil være noe kortere, intervalløkta vil ha færre intervaller og kanskje litt lengre pauser og den lange langturen blir bare en vanlig rolig tur på 10-15 km.

Den siste uka vil jeg ha to-tre lette økter før avreise Rotterdam på lørdag. På onsdag vil jeg legge inn ei kort og lett gjennomkjøring. ca 8 km i bittelitt overfart, eller 3-4x2000m.

Så får det briste eller bære...




Snakker om å ha klokketro på gode maratontider :-)
Garmin hakke peiling på maraton, spør du meg.

5x5km. Et innblikk i ei intervalløkt for maraton

$
0
0
Så var tiden inne for en av de siste hardøktene før maratonet om tre uker. Det var tid for den litt Canova-inspirerte langintervall-økta. (Du kan lese mer om Canovas treningsprinsipper her)


5 x 5 km @ maratonfart 
Jeg nærmer meg altså datoen for Rotterdam Marathon 10. april. Med tre uker igjen, er det klart for den nest siste harde lange maratonspesifikke økta. Ei økt som skiller klinten fra hveten, og som forteller deg om du er i den treningstilstanden som du ønsker å være før et maraton braker løs.

Jeg hadde ei relativt rolig treningsuke i ryggen da jeg snurpet skoene omhyggelig fast rundt føttene denne solskinnsfredagen rett før påske. Jeg hadde avspasert to timer denne dagen, for å forsikre meg om å få til denne viktige lange økta. Jeg satt i døråpningen på bilen, rett nord for Odnesskolen, klar for å løpe frem og tilbake mellom Odnes skole og Dokka (Sollisvingen) seks ganger.  Men en del harde økter de siste ukene hadde resultert i en vond ankel, og en liten murring bak på innsiden av det ene kneet. Jeg var skeptisk, men samtidig tent på å teste egne grenser. I bakhodet hadde jeg også et sitat murrende som jeg tidligere på dagen hadde lest på nett:

"If you're intrigued by the Canova plan and want to hammer out a 21-miler at close to marathon pace, don't do it while running only 40 miles per week"

Jeg haltet meg så smått i gang nordover retning Odnes for å få varmen i kroppen, og forhåpentligvis kjenne at ankelen ble smidigere og bedre. Etter 2,5 km snudde jeg og løp tilbake mens jeg kjente kroppen mjuknet opp og ting begynte og fungere. Vel tilbake til bilen la jeg frem et par flasker AA-sportsdrikke, av samme type som vi vil bli forsynt med under Rotterdam Marathon. Jeg stappet et par GU-gels inn i mitt nyinnkjøpte Flip-Belt og var klar for den første av fem intervaller.

Jeg hadde bestemt meg for å gå litt forsiktig ut i 4.20-fart (5 sek saktere enn maratonfarta) Det klarte jeg selvfølgelig ikke, og dunket både den første og andre km på 4.05. Så klarte jeg å justere meg litt inn og løp de tre siste på 4.15 (motbakke og motvind til tross...). Jeg kan ikke si at jeg løp på en sky av godfølelse på den første intervallen, og motvinden gjorde at vindjakka fungerte som en liten fallskjerm. Jeg gledet meg til medvinden på tilbaketuren.

Etter to minutter lett jogg var jeg klar for tilbaketuren, og nye fem km. Også da bestemte jeg meg for å fortsette (...) med 4.20-fart. Denne gangen fløt jeg på en sky av medvind, og klarte heller ikke holde igjen nok, og gjorde unna de tre første km på rett under 4.10. De to siste gikk også nå på 4.15. Pulsen lå der jeg trodde den skulle ligge. Jevnt mellom 150 og 155 (overgangen sone 2/3)

Tilbake ved bilen igjen tok jeg meg et par desiliter av sportsdrikken og gjorde meg klar til intervall nr tre i motvinden. Verken ankel eller kne ønsket å gjøre denne økta ukomfortabel, heldigvis.

Den tredje fremkilometeren ble som de to andre. Første halvdel i sub 4.10-fart, og siste halvdel i 4.15-fart. Fremdeles ved godt mot, men jeg var jo litt mer sliten i motvinden denne gangen, selv om pulsen bare var to-tre knepp opp. Mot slutten av denne tredje intervallen beit jeg i meg den første av to GU-gels. En tjuktflytende og salt blåbærguffe med noen milligram koffein. Egentlig ikke så verst, bare man blir vant til konsistensen. I pausa ble det ikke noe småjogg denne gangen. Jeg syntes det var mer behagelig å gå disse to minuttene.

Etter to minutter og fire sekunder (dårlig tegn...) løp jeg igjen tilbake med vinden i ryggen. Nok en gang litt for fort og de første tre km gikk på 4.03, 4.09 og 4.07, før terrenget og mindre medvind tok kilometertiden opp igjen til 4.13 og siste på 4.08. Men nå var jeg sliten. 20 km i overfart begynte å melde sin ankomst i både kropp og sinn. De negative tankene begynte å ta overhånd, men jeg fikk ristet de av og la på sprang ut i den siste av fem femkilometre. Denne gangen mer eller mindre klamret jeg meg fast til 4.15-farta. Ikke av frykt for å åpne for hardt, men for å ikke falle helt sammen. Jeg nærmet meg halvveis, og ved passering Skøien (Skøe) slo motvinden i mot, og en slak motbakke på 5-600 meter ventet meg. Pulsen hadde steget til nesten 160, og jeg begynte å bli ganske sår under beina. Ei gammel blodblemme under stortåa begynte også å lade opp igjen. Samtidig meldte stortreneren Canova sin ankomst på den ene skuldra mi, og jeg husket noe av hans prinsipper. Treningsprinsipper jeg også bemerket meg under mitt opphold i Iten, Kenya for tre år siden :

Fra treningsoppholdet i Iten vinteren 2013. 
Denne kenyanske løperen brøt ut av 
1000 meters-intervallene på Kamenari stadion. 
Antageligvis lykkelig for å ha vært med så
lenge han klarte. 




"A Kenyan runner's mentality is to run at the right speed," says Canova's assistant in Iten, Kenya. "The Western runner's mentality is to run the right distance. "A good example of this is a workout where Abel Kirui was the only athlete, in an elite group of 20, capable of running the full 4 x 6K workout. Yet most went home happy knowing they'd matched strides with a world champion. In the United States, meanwhile, most runners would be disheartened if they didn't finish an assigned 20-miler, no matter how ugly it got at the end."Runnersworld.com
















Det var akkurat det jeg trengte. Jeg stoppet momentant her ved Skøien. På grensen mellom Nordre og Søndre Land. Jeg skulle ikke sprenge noen grenser nå. Ikke kommunegrenser en gang. Ikke nå.  Land kommunene er i dialog om sammenslåing, så jeg må jo ikke foregripe begivenhetens gang. Det er om tre uker jeg skal kjøre meg ned i kjelleren, og jeg har fortsatt ei stor mengdeuke foran meg før jeg roer ned.

Jeg vendte snuten mot Odnes og bilen og gikk de første 500 meterne før jeg sårfotet gikk over i langsom arbeidstrav. Ankelen begynte allerede nå og stivne litt til der jeg sjanglet og kranglet meg tilbake de to kilometerne til Odnes skole.

Sliten og et litt bekymret ansiktsuttrykk der jeg stavrer meg tilbake til
bilen etter å ha avbrutt det siste draget halvveis. 

Vel tilbake i bilen, var jeg egentlig ganske fornøyd med økta. Jeg stoppet mens leken var god, eller i hvertfall før det ble skikkelig håndgemeng. Og jeg hadde løpt 22,5 km rett under 4.10-fart i en del vind. Jeg spiste en energibar på utgått dato fra fjorårets Ultravasa og pælmet den siste flaska AA sportsdrikke før jeg satte meg i bilen på tur hjem til samboer, tre barn og fredagstaco.

Nå må jeg bare prøve å gi meg noen dager fri og noen rolige økter før siste harde langtur førstkommende helg. Da står det nye 30 km og venter i form av 15 km rolig etterfulgt av 15 km i maratonfart. Da må det løpes i 4.15-fart, og ikke 4.05. Det er kanskje den viktigste prinsippet av alle, for meg.




Selvransakelse rett før Rotterdam maraton

$
0
0

Jeg sitter fastklemt mellom flyseterad 18 og 19 med mine 191 cm og gjentar mitt prerace-mantra om igjen og om igjen: "Tent men ikke spent, tent men ikke spent". Magen min er ikke enig. I går tok et dusin nevrotiske sommerfugler plass rett under mellomgulvet.

Jeg sitter på flyet. Det er kun 21 timer til startskuddet går for det 36. Rotterdam Marathon. Min førstereise.

Fire måneder med vintertrening, seks maratonspesifikke uker og 13 dager tapering er i ferd med å bli fullendt. Det skal krones med 42195 meter under tre timer.

Men jeg er kanskje mer spent enn tent. Den maratonspesifikke perioden fikk noen skudd for baugen. 2. påskedag (13 dager før maratonet) var det tid for en siste lang hardøkt for å få et svar på hva jeg er i stand til å klare på et maraton., samt si noe om hilsen åpningsfart jeg skal gå ut i. 15 km rolig (5.05) +15 km racepace (4.15).

Vi var fire stk som var klare for denne harde økta to ganger Øyomsrunden. Jeg og Geir-bror hadde hansket inn to gode harer, de to formsterke torpingene Knut Lium og Arne Mjelde Sæther. De første 15 gikk lett og fint i 5.05-tempo. Vi kom inn til runding og jeg var lett og fin i beina. Vi økte farten og la oss opp på 4.15-fart og jeg var lett og fin i både steg og puls. Jeg dro vårt lille tog ut på Vestsida og gledet meg til den raske andrerunden. Men så merket jeg det. Synet. Noe stemte ikke. Jeg blunket noen ganger, men nei. Bortfall av synsfelt. Blinkende tagger. Nei pokker. Migreneanfall. Nå?!? Nei. Midt i årets viktigste treningsøkt?!? Idiotisk å løpe videre. Det er bare ei treningsøkt. Jeg sier det til de andre, og kaster inn håndkleet. Jeg snur og tasser tilbake de to kilometrene til bilen. Hiver innpå no triptaner og legger ned seteryggen. Farin sturte! Jeg trøster meg litt med at jeg aldri har løpt en lettere tomilstur.

Jeg sitter derfor fastklemt mellom seterad 18 og 19 uten de svarene som jeg skulle hatt. Derfor er sommerfuglene mer nevrotiske enn normalt.

To ukers tapering har gått bra, og beina er freshe og fine. Jeg ser ingen grunn til å ikke gjøre et realt forsøk på sub tre timer. Å legge opp til et løp på 3.10 er bare tull.

Her skal det åpnes i 4.10-fart. Det skal gå lett. Det skal holde inn.

Løpsrapport: Stjernesmell i Rotterdam maraton

$
0
0
Foto: Pim Ras, facebboksidene til NN Marathon Rotterdam
Da var det unnagjort. 42 km i Rotterdams paddeflate gater.
 
Det gikk til hælvete...
 
For å ta det fra begynnelsen:
 
Jeg og Geirbror hooket opp (er det lov å si i disse "skam"-tider?) med Sindre Persen etter landing i Schipol og tok direktetoget til Rotterdam, kun 30 min. Sindre er en trønderkollega av min bror, og vi har de siste månedene utvekslet treningsøkter over Messenger. Noe tydet på at Sindre var i form. Han var også den eneste av oss med maratonerfaring,  et 3.17-maraton fra i fjor.
 
Vi booket oss inn på det meget sentralt beliggende NH Atlanta Rotterdam Hotel kun 50 meter fra start og målstrek.  Hotellet visste tydeligvis å behandle storløpere på en god måte og gav oss hotellets største rom i toppetasjen med utsikt over hele oppløpssiden av Coolsingel og Erasmusbroa. Lørdags ettermiddag brukte vi til en liten løpetur over Erasmusbroa for å lufte reisebeina. 5 km forsiktig fartslek.

 
Middag spiste vi på italienske Trattoria la Borsa. En litt for liten porsjon med pasta. Det endte opp med at Sindre kastet seg ut på Macern langt utpå kvelden etter brødrene hadde køyet. Dumt å legge seg sulten kvelden før et maraton.
 
Vi våknet så opp til blå himmel, fem seks varmegrader og vindstille. Bortimot perfekte forhold. Og det er vel flere år siden jeg har sovet nesten ni timer. Dette lovte bra.  Etter en god og solid frokost ferdig fortært før kl 08.00 hadde vi fortsatt god tid. Vi ble på hotellrommet og fikset klær, sko, startnummer og gel-belter helt frem til kl 09.35, 25 minutter før startskuddet smalt.
 
Klare til start. Tente men ikke spente.
 Vi var alle tre listet opp i den useedede delen av startwave 1, ca 100 meter bak eliten.  15 minutter før start var vi inne i båsen og hadde 30-40 meter frem til 3.00-ballongløperne. Vi stresset ikke noe mer med det, og antok at det ikke ble alt for mye køløping i starten da traseen er bred og fin hele veien ut og over Erasmusbroa.  All oppvarming utgikk da vi antok at første km ble rolig køløping.
 
Start
Vi hilste hverandre lykke til og ventet spent på startskuddet og den påfølgende bevegelsen i folkemengden. Etter ca ett minutt passerte vi startstreken og gps-klokka ble aktivert. Vi kom i løp med en gang men det gikk litt sakte. Vi hadde gitt hverandre klare instrukser på å være tålmodige og følge mengden i starten, men vi prøvde samtidig å være effektive og utnytte fortauskanter og andre små passasjer til å forsere fremover. Feltet gikk de første kilometrene i 4.45-5.00-fart. Det løsnet gradvis opp. Geir Arild hadde vært smart og funnet noen gode smutthull og var ute av syne. Jeg og Sindre hadde visuell kontakt. Vi gled forsiktig fremover mot første mellomtid, 5 km. Jeg hadde skrevet skjema på armen med jevne 21 minuttere pr 5 km. Det skulle tilsi sluttid på 2.57. Første 5 ble passert på 21.26 og jeg ble overrasket over at vi ikke hadde tapt mer i starten. Etter seks km så jeg 3.00-ballongen foran meg og ved åtte km var jeg oppe ved dem. Aldri har 4.05-fart føltes så behagelig. Jeg sa til meg selv at jeg skulle bli ved denne gjengen noen kilometer, men jeg følte det gikk for sakte så jeg tok meg videre fremover blant løpere. 10 km ble passert på 41.55 og jeg var omtrent akkurat på skjema. En gel og to kopper sportsdrikke ble tatt ved hver femte km uten at farten gikk noe ned. Jeg så ikke lenger noe til Sindre men visste han var bak meg en plass. 10-15 km gikk rett frem på en gangsti. Ikke en liten kruming, verken horisontalt eller vertikalt. Jeg lå jevnt på 4.10-fart og tok igjen løpere jevnt og trutt. Det kostet meg lite og jeg begynte å få trua. 15 km passering kom opp, ny gel, en kopp vann og to kopper sportsdrikke. Etter 17 km kom Sindre opp på siden og vi slo av en liten prat mens jeg samtidig observerte en sprutspyende løper ved siden av oss.  Sindre virket lett og han dro lett i fra meg. Jeg kjente at det ikke gikk like lett for meg. Passering 20 km. Fortsatt på skjema til 2.57. Halvmaratonpassering på 1.28.26.
 
Etter dette måtte jeg jobbe litt. Farten dalte litt og jeg tok ikke lenger igjen løpere. Nå var jeg i ett med feltet. Jeg tenkte at andre halvdel kom til å bli noe annet enn første. Ved 25 km kom 3.00-toget dampende forbi meg. Jeg hadde ikke sjans. De ble fort borte foran meg og jeg måtte nå jobbe for å holde meg under 4.30-fart. Motbakken som møtte meg på tur tilbake over Erasmusbroa var voldsom. Så dro det utover på den avsluttende 12 km-sløyfa.
 
Veggen
Ved 30 km stoppet jeg opp på drikkestasjonen, jeg gikk og drakk i kanskje 30 sekunder før jeg kom i løp igjen.  Så kom krampene. I legger, i hamstrings, fremside lår og lyske. Jeg stoppet for å tøye ut leggene, men da krampet det på forside lår. Tøying av forside lår ga kramper i hamstrings. En liten stund fikk jeg nesten panikk da hele beinet sto ut i krampe. Det låste seg i alle retninger. Det slapp litt og jeg fikk stavret meg litt videre og etter noen hundre meters gåing slapp det litt. Deretter ble det av og på med kramper, gange og sakte jogg helt til 39 km. Da hadde også 3.15-ballongløperne passert meg for lengst. Jeg så på klokka og ante at sub 3.30 var innen rekkevidde. Men da kunne jeg ikke gå mye siste tre km. Jeg vraltet og spasmet meg bortover. Passerte 40 km og stoppet ikke for å drikke. Nå hadde jeg blod på tann. Det gikk ikke fort, men jeg var løpende og nesten krampefri i dersom jeg vraltet på riktige måten. 1 km igjen og inn på oppløpet. Titusenvis av mennesker langs oppløpet hoiet og skrek navnet mitt ( det sto jo på startnummeret). Jeg så på klokka. 3.29. Jeg så målseilet, men det var litt igjen. Jeg måtte gire opp. Det gikk. Men foten sviktet litt og vandret dit den selv ville. Merkelig følelse. Jeg kom i mål. Trykket på klokka som da viste 3.29.56. Ja. Jeg klarte da det, selv om det egentlig ikke betydde så mye. Jeg var glad for å komme i mål. Glad for å være ferdig med slitet. Glad for at jeg ikke brøt etter 30 km.
 
Folkefest
For en fantastisk stemning det var langs løypa. Arrangøren anslo at det var ca 1 million tilskuere langs traseen. Det var dj's, perkusjonister,  korps og musikere for hver km. Folk heiet og ropte navnet mitt. Backet meg opp da jeg vraltet meg fremover. Små barn ba på high fives, drops, sjokolade og appelsiner. Dette var folkefest!
 
Etter målgang fikk jeg omsider stavret meg tilbake til hotellrommet. Takk og pris for at det lå så nære. Der var Sindre og Geir Arild. Jeg forventet hånlig latter. Det viste seg derimot at Geir Arild også hadde gått på en skikkelig smell. Noen kilometer senere enn meg riktignok, men etter å ha ligget godt under 3.00-skjema til nesten 35 km kom han inn på 3.24. Det er ikke en liten sprekk 😀.
Sindre derimot, leverte dagens negative splitt. Første halvdel på 1.28 og andre på 1.22!!!  Sluttid på 2.50 og soleklar ny pers.
 
Hehe. Ikke vanskelig å se at jeg fikk litt problemer ved 25 km, og at det stoppet litt opp etter 30.
 
 
Vel vel. Da gikk det ikke. Jeg gjorde et forsøk. Grunnlaget var for dårlig, langturene for få. Som jeg fryktet. Beina tålte ikke mer enn 30 km i 4.15-fart. Men det var uansett en herlig opplevelse nå i etterkant. Siste 15 kilometrene var ikke spesielt behagelige. Men det er alltid en mestringsfølelse å kjempe seg til mål, selv om det ikke ble noe tidsjag å snakke om. Det var mer snakk om å komme seg til mål for å bli ferdig og slippe alle plagene. 3.30-grensa ble mer en mental greie der og da.
Jeg fikk ingen medalje etter målgang.
Jeg fikk en lærepenge....
 
 
Ga det mersmak? Tja, njæ.... tjo. Men det krever litt. Ved neste forsøk skal jeg i så fall være bedre forberedt på å komme under 3.00. Men det blir ikke i år. Det kan fort bli noen år til neste maraton.

Løpsrapport: Miniton, Fjellmaraton 2016

$
0
0
Endelig var dagen her. Fjellmaraton. Vårens vakreste eventyr for mange av oss fra dalstroka innafor. Dagen da alle løpende Landinger stikker til fjells. Dette løpsarrangementet har en spesiell plass i de kondisjonertes hjerter i Vest-Oppland. Særlig nå de siste årene da storebror Birken valgte å flytte sitt arrangement fra høsten og til andre helga i juni. Det finnes to store løpsarrangementer i hele Oppland fylke. Fjellmaraton og Birkebeinerløpet. Da er det passe frekt av storebror Birk og skyve lillebror Beito ut i kulda (slik som vi så med været i fjor).

Uansett. Fjellmaraton består med glans, og jeg gledet meg svært til dagen, ikke bare løpet, men hele arrangementet, alle kjensfolkene og møtet med fjellet og snøen. Det rykker alltid litt i kroppen når vi svinger av oppover mot Øystre Slidre etter å ha passert Fagernes. Da kommer Fjellmaratonstemningen. I dag hadde vi full bil. Jeg og Geir Arild-bror okkuperte fremsetene, Espenbror hadde midtsetet bak med onkelungene Henrik og Halvard i hver armkrok. Geir Arild skulle løpe halvmaraton fra Flya og ned, og hadde mål om å snike seg to sekunder under min pers fra 2014. Han hadde skrevet opp mine kilometertider fra 2014 og laget sitt eget skjema ut fra det. Henrik og Halvard i baksetet var oppført på barneløpet Fjelltassen, ca 900 meter slakt nedover. Baki satt "handler" Espen-bror og koordinerte hele bøtteballetten hit og dit gjennom dagen.

Selv skulle jeg løpe miniton dette året, som så mange ganger tidligere. Sikkert 10-12 ganger. Hvorfor den lille minitonen undres du sikkert... Jo minitontraseen under Fjellmaraton er en artig liten sak. 7 km i slak nedoverbakke. Den har alltid vært i fokus blant flere av oss Land-løpere. Det er artig å løpe i 3000-fart i sju km. Persen min er fra 2003 eller 2004 og er på 22.22. Jeg hadde litt lyst til å bedre den, men fryktet at fartsressursene mine har blitt svekket litt for mye de siste 15 årene.

30 minutter før start på miniton. Litt regn i lufta og spent stemning. 
Vi hadde god tid på Beitostølen og det var både gamle og nye kjensfolk over alt. 9.30 sendte vi Geir Arild med halvmaratonbussen, og selv tok vi oss inn på kafe for å spise og ordne oss. 10.45 gikk minitonbussene og jeg hadde gode 45 minutter til oppvarming. Det var noe mer snø enn ellers i områder, men i år var det heldigvis ikke snø og slafs i veien. Været var bra, overskyet og snaue ti grader. Men det blåste østavær og motvind. Dette var dårlige nyheter med tanke på persing, men ingenting å gjøre noe med.

Selve løpet
Etter  35 minutters standard oppvarming, samt et litt hektist klesbytte før lastebilen kjørte pargen ned igjen til start, var hordene lainet opp bak startstreken. Jeg tok et par korte drag i forkant av hordene før jeg gikk inn i tetgruppa. Normalt så smelles starten av med et hagleskudd, men i år kom det kun en liten fislelyd litt bak fra venstre. Ingen skjønte det var startskuddet med det samme, men rykket etterhvert til. Jeg la i vei...

0-2 km
Jeg er vant til at teten freser skikkelig avgårde her oppe, og regnet med å ligge på plass 15-30 ut fra start. Men hva skjedde nå?!?  Det virket ikke som noen ville ta føringa i motvinden. Farten dalte fort etter de første hundre meterne, og det ble litt knuffing i feltet da alle ville ligge i le bak førstemann. Etter 400 meter hadde vi kommet oss inn på ei rekke, og jeg lå som nummer seks eller sju i et tempo som jeg ikke hadde noen problemer med. Vi nærmet oss første kilometerskilt og jeg var spent på hva klokka egentlig viste. Gikk det så sakte som jeg trodde, eller var jeg bare i adrenalinrus og merket ikke farten? JEg klokket inn ved km-skiltet på 2.58, men visste at den første km ikke var fullt ut en km. Det begynte å sprekke litt opp i rekkene foran meg, og jeg skjønte fort at jeg ikke kunne bli liggende her. Jeg kastet meg ut på siden, trosset motvinden og la meg inn igjen på hjul bak mannen i tet, Rune Bilit. Det var kjekt å ligge her i le. Farten føltes grei, og jeg var mildt sagt noe overrasket over å ligge her helt i tetgruppa. Vi nærmet oss kilometerskilt nr 2, og jeg begynte å tenke at det var litt slepit gjort å bare ligge bak og la Rune ta all vinden. Jeg signaliserte dette til han og gikk opp for å dra litt. Jeg økte farten litt samtidig. For en merkelig følelse. Her ligger jeg i tet og drar på hele minitonfeltet. Det var ikke i min fjerneste fantasi, da teten vanligvis ligger og dundrer nedover her i 2.40-fart.

2-4 km
Jeg ligger i tet, løper egentlig ganske komfortabelt. Lurer på om jeg har fått ei luke, for jeg synes trampingen bak meg er noe svakere. Men jeg har ikke peiling. Jeg ligger her i tet og skjønner egentlig ingenting til over halvveis. Hva er det som skjer? Kommer jeg til å vinne hele miniton? Jeg har ikke tatt sjansen på å se kilometertider. Hvis det går fortere enn antatt så tror jeg at jeg mister troa på at dette skal gå helt inn, og går det sakte så mister jeg troa på ny pers... Jeg er så fornøyd med at jeg leder at jeg lar det være motivasjon god nok. Men jeg hører at jeg har noen bak meg, men er usikker på om vi ligger på lang rekke eller om det har skilt seg ut en tetgruppe. På ei lita flate etter snaue fire km gjør Rune en bestemt fartsøkning, som jeg ikke svarer på. Han får kjapt noen meter, og det kommer en unggutt til halsende etter ,Markus Riste. Jeg slipper disse to, og de luka til de øker. Flere kommer heldigvis ikke etter.

4-6 km
Etter litt ser jeg at  unggutten faller ifra Rune i tet, og jeg aner en mulighet til å hente inn andreplassen. Det er kanskje 50-60 meter frem til ham, og jeg aner at avstanden minker noe. Pusten min begynner å bli noe ukontrollert, men jeg blir motivert at å ta innpå andreplasse. Rune i tet siger jevnt i fra hele veien. Vi kommer gjennom de siste svingene, og jeg er nå bare 10 meter bak. Jeg ser Espen-bror Henrik og Halvard stå ved det siste km-skiltet, og jeg tenker at jeg kanskje kan kapre andreplassen inn gjennom sentrum.

Innspurten
Jeg er kanskje bare 5-6 meter bak andreplassen. Jeg har økt farten noe, men det gjør også han foran meg. Han har krefter igjen og øker farten mer enn det jeg klarer. Jeg harker og hoster, gisper og spytter, men finner ikke krefter til å hente han inn igjen. Jeg kjenner skuldrene opp under øra, og både hofte og ankler faller sammen som hos en sliten heroinmisbruker. 2. plassen forsvinner foran meg. Inn mot sentrum av Beitostølen ser jeg mål, men vet at det er langt. Med ett hører jeg klampende føtter bak meg, og opp på siden kommer det nok en unggutt i vill fart mot mål. Det viser seg å være en ung og lovende torping Hans-Marius Klevmoen. Jeg klarer ikke å svare, jeg som normalt har en rivende sluttspurt, og han går i mål fire sekunder før meg. Har jeg blitt for gammel til å spurte skikkelig, eller er det denne ultraløpingen som har gjort at jeg har mistet spurtegenskapene?
Klevmoen spurter i mål foran meg og kaprer den viktige tredjeplassen. (Foto: Oddvar Røsten, Kondis.no)


Etter målgang
Det ble 4. plass. På en måte litt bittert, men på en annen side så er jeg meget fornøyd. Tida var ikke all verdens. Jeg kom inn på 22-tallet med et nødskrik. 22.59. Motvind og lav åpningsfart kan ta noe av skylden for at det ikke ble pers i dag. Men i etterpåklokskapens lys så er jeg irritert på meg selv for at jeg ikke karret meg til andreplassen. Så sliten var jeg ikke! Det ble 2. plass i klassen menn 23-39.

Etter litt nedjogg, begynte tiden å nærme seg for at Geir Arild-bror skulle ankomme sentrum. Kom han til å klare under 1.20 og ta rekorden min? Nei da. Den har jeg fortsatt i behold. Han kom inn på ei god tid likevel, 1.21.50. 3. plass i sin klasse 40-44 år, og 21 plass totalt.

Kl 13.00 var det tid for barneløpet fjelltassen på ca 900 meter. Da var det Henrik og Halvard sin tur. Henrik hadde trua. I det han gikk inn i startfeltet sa han "dette skal jeg vinne". Halvard, som er tre år yngre startet ett minutt senere i et annet startfelt. Henrik var ikke snauere enn at han smalt til fra start og fikk raskt en ledelse på 10 meter som han holdt hele veien inn til mål. Til neste år vil han løpe miniton. Halvard løp inn til en tredjeplass i sin pulje.

Rett etter målgang fjelltassen, kom det ei styrtskur, og det ble unntakstilstander i sentrum. Premieutdelingen som nå var flyttet ut fra Beitohalleen og til området utenfor Svingen pub fikk et noe glissent og kaldt publikum.


Dagen da Landingene dominerte premieutdelingen.
Som tidligere nevnt, så er fjellmaraton en viktig begivenhet for oss Landinger. At Landingene er et sprekt folkeslag kom godt frem på resultatlistene. Det florerte av topp-plasseringer i de ulike årsklassene på de ulike distansene. Ved å kikke i resultatlistene her finner finner du de alle. Begrens søket ved å søke på Søndre Land, Nordre Land og/eller Torpa.

SLIL Friidrett har laget en sak om Fjellmaraton her. 
Oppland arbeiderblad har sin sak her (krever abbonnement)
Kondis har sin sak her. 







Motbakkeløpet i Land: Fra fjord til Helvete

Løpsrapport: Fra fjord til Helvete 2016

$
0
0
Foto: SLIL's nettsider (Bjørn H Stuedal)
Folkehavet slo i mot meg, jubelbrus, et helvetes spetakkel, selv om det fortsatt var langt til Helvete. Det var taktfast klapping, samstemt roping og tenåringsaktig skriking. Det kokte langs traseen. Jeg kunne ikke annet enn å øke farten. Det var nesten så jeg  sammenlignet meg med Kuppern på jakt etter nye verdensrekorder, eller Haile Gebresselassie løpende 62-runder på Bislett. Tilskuerne i Søndre Land er nesten like høylytte som et fullsatt Bislett stadion.


Det gikk til Helvete.


For andre gang.


Jeg skrøt uhemmet etter fjorårets verdenspremiere, og jeg kjenner at superlativene sitter løst også denne gang. Motbakkeløpet var også i år en del av bygdefestivalen "tid for tømmer". Midt under den store "markedsdagen" i sentrum raser hordene av motbakkeløpere gjennom sentrum, som oksene i Pamplona, halsende mot Helvete.

Som kulturarbeider var jeg i år med i arrangements-staben for "tid for tømmer" og hadde en del å gjøre under festivalen, men jeg fikk trasset meg til deltakelse i motbakkeløpet som en slags representant for kommunen :-) I fjor deltok jeg også som representant for folkehelsekomiteen, men var hindret fra å gå "all in" da jeg akkurat var kvitt en lungebetennelse. Jeg løp da på 25.15. I år var jeg innstilt på å fyre på alle plugga. Jeg var kanskje noe kjei beina etter å ha jobbet til midnatta dagen før, og fra tidlig lørdag morgen, men det kunne jeg ikke tenke noe på. Jeg hadde gjort et par intervalløkter opp traseen, og hadde laget meg et tidsskjema til rett under 23 minutter. Jeg møtte familien tre kvarter før start og tok med meg eldstemann ned til start i Kråkvika. 

Foto: SLIL-friidrett (Heidi Lysen)
God og spent stemning før start. 
Før start
På vei ned til Kråkvika møtte vi flere løpere som var i gang med oppvarminga. Forhåndspåmeldingen hadde gått over all forventning, og det var ventet godt over hundre løpere. 20 minutter før start hadde vi fått startnumrene våre, Henrik fant flere jevnaldrende kamerater mens jeg fikk varmet opp litt. Jeg regnet med at blodpumpa kom til å få kjørt seg umiddelbart etter start, selv om jeg var fast bestemt på å holde hodet kaldt og laktatnivåene lave under den første halvdelen. Det skulle jo løpes fire km og 400 høydemeter. Når syra kommer i slike løp, så har du den der helt til målgang. Jeg fikk heldigvis tid til to halvlange drag med god intensitet før jeg jogget ned igjen til startområdet.
Nå hadde hele feltet samlet seg bak startstreken, et felt på hele 163 løpere.


PANG!
Feltet satte i vei, jeg la ut noen meter bak teten. Det ble litt knuffing i feltet og en mann gikk rett i grusen. Vi dundret rett inn ei bratt kneik, og i år som i fjor var det forskjellige taktikker ute å gikk, mer eller mindre bevisste antok jeg. Noen smalt i veien i et forrykende tempo, og dabbet raskt av, andre kom forbi meg som ei kule etter et par hundre meter. Selv tok jeg det relativt rolig opp den første kneika, men økte litt etter noen hundre meter, og startet å plukke løpere oppover mot Hovli og inn mot Hov sentrum. Jeg hadde planlagt en første kilometer på rundt 4.40, men passerte på 4.30. Det føltes bra, og jeg økte farten litt i det slakere partiet inn foran rådhuset. Det var her vi ble møtt av publikumshordene i det vi krysset riksveien og gikk inn i det bratteste partiet fra sentrum og opp til Midtberg. Til ellevill jubel fra tilskuerne fikk vi ekstra giv inn i brattbakkene.

Det tunge midtpartiet.
Jeg la meg på et lavt gir opp den første kneika. Litt for mye iver her kunne ødelegge resten av løpet. Jeg la meg i et godt arbeidstrav. Oppover Lensmannsgutua sto det også godt med folk. De heiet meg frem, og jeg svarte kort "dette går til Helvete". Sjelden har jeg spøkt bedre.... Ved passering jernbanen kom det en liten gutt forbi meg, han kunne ikke være stort eldre enn 10-12 år. Det var imponerende tenkte jeg, og fortsatte oppover i godt arbeidstrav. En eldre kar med stokk dukket frem fra en busk og viftet oss oppigjennom. Videre oppover var det klynger med folk i enhver liten sving og avkjørsel. Kjentfolk som heiet meg frem. Det var lett å gi på litt for mye. Ved Midtberg, etter 2,1 km var det en som ropte at jeg lå som nummer ti. Ok tenkte jeg. Det var da ikke så verst. Etter ferista kom det en forbi meg i litt for stort fart til at jeg valgte å henge meg på. Jeg så at et lite firemannsfelt snaue hundre meter foran meg begynte å sprekke opp. Jeg ante en mulighet for å ta inn igjen de som sakket akterut. Jeg jobbet jevnt og trutt oppigjennom, men lukene mellom oss forble omtrent de samme. Vi passerte tre kilometer, og det var en kilometer igjen. Jeg følte jeg hadde disponert godt, men det er ikke rare fartsøkningen som skal til før syreangrepet er et faktum i slike motbakker som dette. 
Foto: Bjørn H Stuedal
Etter ca 2,5 km mistet jeg topp 10 plasseringen. Jeg hadde ingen mulighet til å henge meg på ungutten fra Raufoss, Mathias Hoelsveen og den litt eldre Runar Baklien fra Øvre Vardal Sp. Kø. 

Far og sønn, fornøyde etter nedkomst.
Siste kilometer.
Det blir brattere og brattere. Pusten var ikke lenger kontrollerbar, og det kom både gutterale lyder, sputt og slævj ut av munnen. Jeg var nok ikke akkurat noe trivelig syn for de som sto å så på. Noen ordveksling sto ikke på tale. Innimellom klarte jeg kanskje å få en tommel opp. Med 400 meter igjen flatet det litt ut ved den såkalte Helvetes forgård,  før den siste harde bakken på 300 meter. Jeg prøvde å øke farten, trodde jeg hadde en sjangs til å ta igjen de to tre foran meg, deriblant den lille gutten. Prustende og pesende, med krum nakke og blytunge lår tok jeg meg opp mot toppen. "Nå er det bare å spurte", rope Ragnar Skogsbakken fra sidelinjen. Jeg nølte noe, men klarte å sette inn et lite ekstra gir før bakketoppen. Jeg var nå bare sju-åtte meter bak mannen foran meg. Den lille gutten var forsvunnet. Over bakketoppen, med snaue hundre meter igjen ga jeg alt, men det samme gjorde mannen foran meg. Jeg stupte inn i mål og trykket på klokka. 22.39. Ja! Måloppnåelse. Dette var godkjent. En 12. plass totalt og 6. plass i klasse 20+.  Vinnertida var på knallgode 18.38 av Per-Christian Lysaker Torgersrud. Det var nesten to minutter bedre enn løyperekorden fra i fjor, og nesten to minutter foran andremann, den lokale 16-åringen Olav Stuedal. 





Jeg måtte stå med henda på knærne i et snaut minutt før jeg kom meg til hektene.
En etter en ramlet inn bak meg. 

Totalt utslitte. 

Det er noe spesielt med målgangen på slike motbakkeløp. Etter et par minutter lå folk strødd omkring i målområdet. Reneste slagmarka. 

Pesende, gulpende og spyende.

Folk hadde gitt alt.  Folk var fornøyde. Folk hadde pushet egne grenser, nådd målsettinger, kommet seg til topps. Det er noe sterkt symbolsk over å komme seg til topps. Nå målet.

Jeg gikk litt tilbake i traseen og tok noen bilder fra flere slitne løpere over siste bakketopp. Ikke alle egner seg for publisering... Med ett kom eldstesønnen Henrik. Allerede? tenkte jeg. Han var fem meter bak den gode veteranløperen Hans Lysen når 100 meter gjensto. Vi hadde før løpet snakket om at han kunne henge seg på Hans Lysen oppover, for han løper nok smart.  Jeg skrek til Henrik at han måtte starte å spurte. Nå tar du'n Hans! Det er jeg sikker på! ropte jeg. Og som en rakett skaut han seg forbi og inn i mål på den svært gode tiden 26,47. 2. plass i klasse 0-12 år. 

Så var det å småjogge ned igjen sammen med andre løpere, og snakke om erfaringer gjort oppover. De fleste var enige om at det var helvetes hardt, og helvetes moro. 

Vi gleder oss allerede til neste år! 




Bilder av de tre beste følger
Foto: Bjørn H Stuedal
Vinner og ny løyperekord på 18.38: Per-Christian Lysaker Torgersrud, Lillehammer.

Foto: Bjørn H Stuedal
Andreplass med 20,31: Olav Bergan Stuedal SLIL-friidrett



Foto: Bjørn H Stuedal
Tredjeplass med 20.40: Jon Fossen Rosenberg, NLI





En bane for kortintervaller. Trening for 5 km.

$
0
0



Det flotteste idrettsanlegget i hele Søndre Land må uten tvil være Søndre Land idrettspark. En sårt tiltrengt kunstgressbane og tartanbane kom på plass sommeren 2014. Det har ikke vært et gram tartan i verken Nordre- eller Søndre Land siden tidenes morgen. Det voksende friidrettsmiljøet i Søndre Land med Sæmund Moshagen i spissen, var nok ivrig med i planleggingen og sørget for at det samtidig ble laget et friidrettsanlegg rundt kunstgressbanen.  Det var vanskelig å drive rekruttering til friidretten da fasilitetene var omtrent på samme nivå som jordene som omkranset anlegget.

Ved start/mål fortsetter bane 3 og 4 videre gjennom svingen. Nok for meg ;-) 
Nå er det riktignok et såkalt "delanlegg friidrett". For oss langdistanseløpere mangler det en vesentlig detalj...siste sving. Parkeringsutfordringer gjorde det vanskelig å få til en 400m rundbane, så istendenfor siste sving, så ble det parkeringsplass. Men det må samtidig bemerkes at i den nylig vedtatte arealplanen ligger det inne ny parkeringsplass, og kanskje det åpner opp for å lage siste sving. Det er godlyd for mellom- og langdistanseløpere (og langsprintere).
To baner fortsetter etter svingen, men stopper i enden av bortre langside,
enn så lenge... 

For en tartan-entusiast som meg så frister det med baneøkter. Så med tartan i nærområdet så må det utnyttes så langt det lar seg gjøre, selv om det ikke lar seg gjøre å løpe runde på runde.










300 metere er løsningen...mange 300 metere.

Tilbake til gode gammeldagse kortintervaller, slik jeg kjørte for 15-20 år siden.  Det har blitt noen 300 meters-intervaller denne sommeren. Jeg har funnet en fin versjon, som jeg mener gir godt utbytte for meg, nå som jeg sikter inn mot en halv-god 5km-tid til høsten.

I forrige uke hadde jeg ei ny slik 300 meters-økt:

Etter 3 km oppvarming og noen stigningsløp og koordinasjonsløp var det tid for å gå igang med hoveddelen.

Jeg putret ut i det første planlagte 300 metersdraget, og tenkte at det ville være fint å holde 5000 m-tempo (3.30/km) fra starten og kanskje kjøre de ned mot 3000 meter-tempo (3.20) etterhvert. Pausa er lett jogg tvers over søndre ende av kunstgressbanen, tilbake til start. Pausa blir da på omtrent 45 sek. Det går stort sett bra. Jeg bestemmer meg for å løpe 20 stykker uten seriepause. Kort fortalt blir det:

20 x 300m @61,0 (63-57)  pause 45 sek

Dette er ei passe hard økt for meg. Ei økt med relativt god kontroll, og hvor jeg kjører intervallene jevnt og trutt nedover fra 3.30/km til 3.20/km, noe som er målfart for henholdsvis 5000m og 3000m. Tilbakelagt distanse i konkurransefart er 6 km.



Planen fremover er å holde denne farten, men stadig kjøre lengre intervaller. Men da kommer jeg til svingutfordringen igjen. En mulighet blir da å løpe 500 metere langs riksvegen. Jeg hadde også ei slik økt for noen dager siden. 16 x 500 meter med 45 sek pause. Riksvegen er jo litt kupert, så tidene løp fra 1.38 - 1.52 med et snitt på 1.43. Det var ei ganske hard økt, og farta var omtrent den samme her som på 300 meterne uka før. Det er jo bra.

Neste steg blir å gå over til 1000 metere i 3.30-3.20-fart. Det spørs om ikke pausa da må være litt lengre, i hvertfall ved første gjennomføring.

Istedenfor å presse intervalltidene, som jeg har vært vant med, er nå målet å presse pausene. Utfordre meg selv til å holde litt fart også i pausene.

Det er en konkurransespesifikk tilnærming, og gir små muligheter til å lure seg selv, noe jeg til tider kan være litt god til.


Løpsrapport: Dokkarunden 2016. 10 km gate- og terrengløp

$
0
0
Forberedelser
Litt på defensiven sånn treningsmessig. Treningssommeren 2016 har ikke helt klart å matche sommermånedene i 2013 og 2014. Sånn er det bare. De litt hårete ambisjonene jeg satte meg forrige høst har jeg måttet kaste til side. Helårslisens og planlagte baneløp har også gått ad undas. Den opprinnelige målsettingen om 17.30 på 5km i Landkarusellen Dokka-Odnes ble til prusting og pesing, og inn på 18.44. Ikke akkurat i perseform...

Jeg må jobbe litt med meg selv for å også å stille til start selv om jeg ikke er i toppform. Jeg har gjennomført noen greie treningsøkter innimellom. Jeg har hatt noen gode intervalløkter som omtalt i forrige blogginnlegg, men det har manglet litt på stayeregenskapene. Terskeløktene og de harde langturene har ikke gått like smooth som før, og 4-blankfarten har vært litt tyngre å holde over tid.

Jeg hadde imidlertid en god gjennomkjøring under et Landkarusell-løp på Land Museum. Et 20 minuttersløp, "Løp så mange runder du klarer på 20 minutter". Artig variant, og fin som gjennomkjøring fire dager før Dokkarunden 10 km. På gress, grus, sti og noen krappe svinger, løp vi en runde på 380 meter. Her overrasket jeg meg selv med 5.45 km på 20 minutter og ei snittfart på 3.40 i den flate terrengløypa. Det var oppløftende fire dager før Dokkarunden.

Min PB på Dokkarunden er på 38.25, og er i fra 2014. Sammenlignet med f.eks hytteplanmila er Dokkarunden ca halvannet til to minutter tregere, avhengig av terrengløpferdigheter. Med den formen jeg har innabords så siktet jeg meg inn på den gyldne 40-minuttersgrensa.

Raceday
Nok en gang knallvær under Dokkarunden. Jeg fryktet litt at det skulle bli for varmt, med sol og skyfri himmel, men en liten bris var god å få i kroppen. Som vanlig stimlet det til med lokale og halvlokale løpere. Flere var på jakt etter vandrepokalen. Marthe Katrine Myhre taslet lett rundt, klar for å få en siste gjennomkjøring før hun skal ut og jakte NM-gull på helmaraton i Oslo neste helg. Hun innehar løyperekorden for damer på Dokkarunden, som er omtrent det samme som min pers her. Men i dag frykter jeg at hun kommer til å løpe fra meg. Helge Holthe har kommet for å kjempe om totalseieren, samt Jarle Jacobsen fra Moelv og Ulrik Måbø fra Langesund. Ingen lokale storsluggere til start i dag. Men det lå an til flere gode dueller. Den mest spennende sett med mine øyne var utvilsomt den mellom meg og Geir-bror. Han har virkelig lagt seg i sælan i sommer og er ute i samme ærend som Marthe Katrine Myhre, og få en siste skikkelige utblåsning før helmaraton i Oslo neste helg. Jeg tenker før start at Geir-bror har gode sjanser for å slå meg igjen, og gjenvinne familietronen etter tre års undertrykkelse, men jeg skal ikke gi meg uten kamp. Det er heldigvis en 10 km det er snakk om og ikke maraton, og han har snakket om å løpe kontrollert i dag (noe jeg tror han bare sier som et ledd i et psykologisk spill mellom oss).


Starten
Som for to år siden spiller starter Brunulf Larsen Russisk rulett med oss før start, og startpistolen smeller først på fjerde forsøket. Småhumrende sparker startfeltet ivrig  i grusen før vi raser ut fra start. Nytt fra og med i fjor er at løpet går to runder på stadion før vi forsvinner videre. Dette for å få runden til å bli akkurat 10 km, etter små løypeendringer ute i løypa. Det lille feltet strekker seg raskt ut og det skiller seg fort ut en trio av tidligere nevnte utabygds-folk i tet. Deretter Marthe Katrine, meg, Rune Hansen og Geir-bror. Vi passerer første km på 3.45. Fin fart, og Marthe får noen meter på meg, og jeg får noen meter på Geir-bror og Rune Hansen.

1-5 km
Vi dundrer ned brattbakken til Dokka sentrum og inn på Torstu. Jeg prøver å finne god flyt og ha pusten under god kontroll. Jeg passerer 3 km på 10.40 og Marthe har fått 30-40 meter. Trioen i tet 150 meter foran henne igjen. Bak meg hører jeg av og til skrittene til Geir-bror, og jeg tror han vil sige innpå meg i motbakkene utover mot "søppelvæssia" (unnskyld uttrykket, men det kommer av en tidligere søppelfylling i området). Det gjør han ikke og relativt kontrollert kan jeg passere hengebrua, ca halvveis på rett over 19 minutter. Nå ser jeg ikke lenger på klokka da siste halvdel er betraktelig tyngre enn første. Jeg er nå ved løypas laveste punkt og det er for det meste terreng igjen av løpet.

5-8 km
Gresspartiet langs Dokka camping er veldig lang, og ethvert forsøk på rytme i steget blir forhindret av langt gress og skjulte ujevnheter i underlaget. Jeg føler farten dabber, og venter igjen på og høre Geir-brors pust i nakken. Jeg er påpasselig med å ikke løpe meg stiv og holder det overraskende nok relativt kontrollert da vi løper inn gamle torpeveien. 3 km igjen. Eneste jeg tenker på er å holde Geir-bror bak meg. Jeg hører han innimellom. Vi runder baksiden av speiderhuset og gjennom undergangen mot Gamlevegen. Krongler oss opp mot Østsinnilinna. da hører jeg skrittene nærme seg. Nå gjør han et siste forsøk tenker jeg. I den slake motbakken før vi løper inn i femkilometeren.

8-10 km
Jeg øker kanskje farten bittelitt, og han får aldri ryggen min opp den bakken. Jeg får dermed litt ekstra guts inn i femkilometeren. Et terrengparti med flere småkneiker. Jeg passerer 9 km, løper ut av skogen og inn i byggefeltet mot stadion. Jeg er fortsatt ikke sikker på trygg ledelse og pumper på med relativt tunge bein. Er glad vi ikke ligger side om side her nå. Ved nedløpinga mot stadion, 500 meter før mål, kikker jeg meg tilbake og ser at jeg har opparbeidet meg en trygg ledelse på 100-150 meter. Jeg puster lettet ut og fortsetter med litt lavere skuldre inn på stadion. 350 meter igjen. Mine tanker går nå til 40 minutters-målsettingen. Jeg kan være i nærheten, så jeg må hente inn det jeg kan av sekunder de siste hundremeterne. Jeg tramper rundt på stadion i en sky av melkesyre og deiser i mål på behagelige 39.50. 5. plass totalt.
Sparer ikke på kruttet på oppløpet. 40-minuttersgrensen står på spill.

Geir-bror følger 30 sekunder bak, og virker fornøyd med løpet, eller gjør et forsøk på å
avdramatisere den tapte duellen mot lillebror....

Tida mi i år ett minutt saktere enn i 2013 og 1,5 min saktere enn persen fra 2014. Men likevel godt fornøyd ut fra dagens treningstilstand. Geir-bror hadde løpt relativt kontrollert hele veien med neste helgs helmaraton i tankene, og ønsket ikke å tappe seg helt for krefter mot slutten av løpet (Godt å ha en unnskyldning for å ikke slå lillebror, tenker nå jeg :-)

Vinneren ble Jarle Jacobsen fra Moelv på tiden 36.46, foran Helge Holte på 37.04 og deretter Ulrik Måbø på 37.16. Marthe Katrine Myhre med fjerde beste totaltid og ny løyperekord med et sekunds margin på 38.20.

Som vanlig var det flere premier enn løpere, og alle løperne kunne plukke seg ut fine deltakerpremier. Selv tok jeg et gavekort på en synstest til en verdi av 550 kr. Ha-ha. Byner å dra på åra!





Anmeldelse konkurransesko: Mizuno Wave Ekiden

$
0
0

Rett og slett en lekkerbisken! Vi stiftet bekjentskap på xxl's nettsider, der den poppet frem fra et tilbudsvindu. Mizuno wave ekiden 9. En frakk og passe hissig lettvekter, eller den er kanskje i kategorien lett fluevekt.

Jeg gikk på et bomkjøp for to år tilbake, da jeg gikk til innkjøp av Brooks T7 racer. Den var hakket for liten, og jeg gadd ikke koste på meg retur. Så de bare ligger der. I mellomtiden har jeg klart meg med mine gode gamle og temmelig etterhvert temmelig utslitte asics ds racer 8 og asics gel tarther 2. Men nå har det begynt å rakne for dem. Så for å ikke gå fullstendig opp i liminga så kastet jeg meg på og kjøpte et par Mizuno Wave Ekiden til den greie summen av 699. Jeg tok en råsjans og bestilte min vanlige størrelse, som er 45. Jeg har jo et par andre Mizunoer i skoparken min, og vet at de er sånn noenlunde "true-to-size".

Demping og vekt
Ikke lenge etter at jeg fikk dem måtte de testet ut til ønsket formål. Denne raceren av en sko er ikke laget for tunge hælløpere travende milevis på asfalt. Dette er en god gammeldags "stafettsko" eller såkalt "racing flat". Såla er kun 15 mm i hælen og 10 mm i forfoten, noe som gir en dropp på, etter min mening, pene 5 mm. Akkurat passe utfordrende for akillesen min. Jeg kommer mest til å bruke den som en intervallsko på bane. Dem manglende dempingen gir føttene mine litt vel mye juling til at jeg kan dunke 16x500metere langs asfalten, inkludert oppvaarming og nedjogg (det var kun i gamle dager at jeg hadde tid til å drive med skobytte under treninger).

De veier nesten ingenting. Mindre enn joggeskoa til minstejinta på snart tre år. Disse skoa veier kun 140 gram. Letteste skoa jeg har hatt tror jeg.

Så jeg tok dem med for en test på tartanen på Søndre Land idrettspark aka Hov stadion.
Her fungerte de som bare rakkern. Kjappe og responsive i avtrekket, 5mm-droppen gir et naturlig forfotsteg, og røsker litt ekstra i akilles-draget. De er ganske smoothe i overgangen (landing-fraspark), og foten er passe beskyttet og støttet både i hæl og forfot. Relativt bred tåboks, men ikke slik at det blir sidevandring i svingene.
 

 
9-er utgaven er som oftest kledd som du her ser. Grønn og sort hæl som gradvis går over til hvit forfot. Signaturen fiffig skrevet opp langs hælens ytterside. Overdelen virker komfortabel og passe holdbar. Hælkappa er, som på de fleste mizunosko, ganske stiv og høy, men ikke like høy som på Hitogami. Der får jeg problemer med trykk på ytre ankelkul. Det merket jeg ikke noe av på Ekiden. Profilen er i mine øyne svakt aggressiv, med en lett avrundig i forfoten, og ellers smekre fine linjer.
 
Standard "bildekkgummi" er fjernet fra yttersåla, antageligvis for å spare vekt. Dette er erstattet med såkalt X10 og blown rubber, som vi også finner hos flere lettvektere. Her er nok holdbarheten en del redusert, særlig i slitepartiene ved fotisett og fraspark. Men for mitt bruk, som hovedsaklig blir på tartan så vil en slik såle fungere ypperlig. Den ga godt feste på bløt tartan, og kan dermed også være et alternativ for piggsko for litt lengre baneløp.

 


Konklusjonen er at jeg denne gangen ikke gjorde noe bomkjøp. "True-to-size" og fantastisk god passform gjør at jeg endelig har fått meg en god banesko og konkurransesko. Jeg trenger nok noe mer tilvenning for å kunne ha utbytte av å løpe med disse på et 10km asfaltløp, men for baneøkter ok konkurranser opp til 5-6 km er de selvskrevne.

I mrogen venter et banestevne. Men ikke rundbaneløping. Der føler jeg meg ikke kvass nok om dagen. Men jeg er påmeldt 100m og høyde... Det må være minst 15 år siden sist. Da blir det ikke Ekiden på føttene. Nei, nå må jeg ned i kjelleren og tørke støv av piggsko og høydepiggskoa fra 1995. Det blir saker.
 
 
 
Dette innlegget er ikke sponset på noen som helst måte. Skoa er innkjøpt som en hvilken som helst vanlig kunde, og jeg mottar ingen form for "belønning" for å skrive dette innlegget.



Oppsummering av løpeåret 2016

$
0
0
Nok et treningsår er over. Vi er igjen i november. Omstillingsmåneden. Erfaringer fra sesongen evalueres og vi kikker frem mot en lang og mørk treningsvinter som skal sørge for at vi stiller hakket sterkere til neste års konkurranser.

Som tidligere år så vil jeg gjøre en liten evaluering av forrige sesong i dette blogginnlegget. Neste innlegg vil omhandle hva slags planer jeg har for neste sesong.

5 års treningsoppsummering
"Running with Kenyans" på Kamenari stadion, Iten. Bra fall i kroppen på kenyanerne....
Kort oppsummert fra de fem siste årene, så trappet jeg opp treningen noe etter vårt lille opphold i Iten, Kenya i februar 2013. Det oppholdet startet denne bloggen, og gjorde at jeg økte treningsdosene og målsettingen med løpinga noe. Siden da har mengden vært ganske jevn rundt 2500km/år. Dette er ikke spesielt mye, men alt er relativt. Det er et ukesnitt på rett under 50 km.

Jeg har hatt litt forskjellige tilnærminger, og satsingområder disse årene. Vinteren 2013-2014 ble treningsfilosofien hentet fra Hadds treningsprinsipper. Interessant læring, og trening som jeg fortsatt mener passer min fysiologi bra. 2013 og 2014 var konkurranser opp til halvmaraton målet, og jeg presset blant annet 10 kilometertiden ned til 37.01 i 2013 og 36.51 i 2014. Jeg var fornøyd med dette prestasjonsnivået og fant ikke lenger særlig behov for å presse 10km-tiden noen små sekunder til. Og tider under 35 min lå ikke innenfor min rekkevidde.  2015 ble derfor året jeg skulle kutte ut alle hektiske intervaller og nitidig fokusering på kilometertider. Tiden var inne for lange eventyraktige ultraløp. Som travel trebarnsfar erfarte jeg at det ble vanskelig med mange lange langturer og oppladingen ble ikke optimal for ultraløp. Jeg gjennomførte den 90 km lange UltraVasan på en meget tilfredsstillende måte og fikk med det en, for meg, verdig avslutning på min lille ultrasatsing.
Stabil totalmengde de fire siste årene, selv om det gjemmer seg en del forskjeller bak tallene.

Oppsummering for sesongen 2016
Rotterdam Marathon 2016
Kjapt etter UltraVasan i august 2015 konkluderte jeg med at det ikke var tid nok til å fortsette med ultraløping. Ut fra livssituasjonen ville jeg ikke klare å trene de jevnlige laaaangturene jeg selv mener jeg bør gjøre for å være en ok ultraløper. Jeg ville løpe raskere og kortere igjen, og satte meg mål som 3000m under 10-blank. 5 km eller 5000m under 17.30 og 10 km under 36.40. Disse målene kom litt i skyggen i løpet av vinteren, da Geir-bror fikk med med til å løpe maraton i Rotterdam i april. Maratontreningen utpå senvinteren og tidlig vår tok såpass mye fokus, og stjernesmellen i Rotterdam gjorde at jeg ikke fikk til ordentlig trening frem mot sommeren. Sommerferien er ei vanskelig treningstid og den gjorde ikke formnivået mitt noe bedre. Så mine opprinnelige mål på de kortere distansene gikk ikke inn. Jeg gjorde heller ikke noen gode forsøk.

Jeg tar med meg et par-tre gode konkurranseopplevelser fra sommeren. En fjerdeplass totalt på miniton på Beitostølen er jeg godt fornøyd med, selv om jeg løp noen sekunder saktere enn målsetting.
Oppløpet på miniton gjennom Beitostølen sentrum

Et 20-minuttersløp i terrenget på Lands museum tydet også på at formen var bra da GPS-klokka antydet en nesten utrolig fart på stiene der. Avslutningsvis var jeg godt fornøyd med tiden på Sognsvann rundt medsols i høstferien. 11.24 var noe bedre enn antydet på forhånd, og ikke mer enn 30 sekunder bak persen satt for 13 år siden.

Månedene jan-feb-mars var ok, men april til september er ikke noe å skryte av. Sesongen 2017 startet nå i oktober.



Nå spørs det hva det er som motiverer meg til å optimalisere treningen gjennom denne vinteren. Hvor mye får jeg til å trene denne treningsvinteren, og hvordan vil treningsprinsippene være? Hva skal målsettingen være for 2017?

Påstand: 90% av prestasjonen er mentalt, resten sitter mellom øra.

$
0
0

Lurer jeg meg selv?

Gir jeg meg selvpålagte restriksjoner med all denne feedbacken?

Løper jeg rundt i en selvoppfyllende profeti?

Er jeg i kognitiv dissonans med mine med- og motløpere, med pulsklokka, med kilometertidene, med egne følelser?

Hvor stor er Pygmalion-effekten? Forventningseffekten? Placebo eller nocebo?

Er Tim Noakes inne på noe med sin Central Governor-teori?

Er det så at 90% av prestasjonen er mentalt, og at resten sitter mellom øra?

Man kan fort bli begrepsforvirret av alle de psykologiske teoriene som prøver å forklare hva som foregår inni huggu våres, og hvilke mentale egenskaper som påvirker våre handlinger og prestasjoner. Det er interessant, men samtidig litt frustrerende, å dykke inn i litteraturen om hvordan tankene lever i samspill med kroppens fysiologi.

Samtidig blir jeg mer oppmerksom på at den bombastiske fysiologiske fasit kanskje har noen svakheter. Den er kanskje preget litt for mye av Descartes dualistiske kroppsforståelse. Kanskje forenklede fysiologiske forklaringsmodeller har ført til en vrangforestilling om anaerob terskel, maksimalt oksygenopptak, utnyttelsesgrad og muskulær fatigue?

I løpet av det siste året har jeg blitt litt mer oppmerksom på hvilken betydning våre mentale egenskaper har for våre løpsprestasjoner.

I løpet av året har jeg stusset over følgende:
  • Mine beste løp har jeg gjort når jeg ikke har brukt klokke eller brydd meg om km-tider. 
  • Min egen prestasjonen henger ikke bestandig på greip med nedlagt trening.
  • Noen godt trente utøvere presterer omtrent like bra selv etter lengre fravær fra løpinga.
  • Mange mosjonister har store treningsmengder uten å være i særlig god form.
Det er komplisert å sammenfatte alle disse forskjellige og til dels overlappende teoriene og modellene med det jeg har erfart med min trening. Begrepene er til dels overlappende og blander seg inn i hverandre. De har sitt opphav fra forskjellige faggrupper, noe som gjør sammenstillingen vanskeligere, men jeg skal gjøre et ærlig forsøk på å forklare den litt tabloide overskriften:

"90% av prestasjonen er mentalt, og resten sitter mellom øra".

Begrep 1: Selvpålagte restriksjoner.
Låser jeg meg fast i et mønster ved å fokusere for mye på sammenligning av kilometertider, intervalltempo og pulsnivå fra den ene økta til den neste? Lager dette en mental barriere under treningsøkta fordi jeg forventer et visst forhold mellom puls, fart og opplevd anstrengelse? Blir den opplevde anstrengelsen styrt at den farten og pulsverdien jeg leser av på klokka?

Her knytter jeg meg til den tidligere storløperen Steve Jones. Waliseren som på 70-tallet knallet til med vanvittige prestasjoner og smadret sine personlige rekorder. Du finner litt om dette på kondis. Jones, som i dag er en habil trener, er fast bestemt på at utøverne ikke skal la treningen bli for styrt, og måler aldri distansen på treningene, kun antall minutter. Både på intervaller og langkjøringer. På konkurranser ligger fokuset på å slå motstanderne, ikke løpe på klokka.

Slik form for trening gjør også Kenyanerne en del av. De færreste har stoppeklokker, og på en av sine ukentlige kvalitetsøkter løper de fartslek med 60 sekunder innsatsperioder og 30-60 sekunders pause. Alle kaster seg ut i det samme forrykende åpningstempoet, og så faller de av en etter en etter hvert som de ikke klarer å henge med lenger. Til slutt er det kun den helt ypperste verdenseliten som holder ut. Målet blir å stadig henge med lenger og lenger, og den dagen de er med på hele økta så holder de verdenselite-nivå.

Hos meg, og sikkert flere av oss duppedingsopphengte vestlige supermosjonister, så fortoner treningen seg litt annerledes....

La meg gi dere et eksempel på hva jeg mener med å beskrive en av mine typiske terskeløkter:

Kontinuerlig terskeløkt 8-12 km: Terskeløktene går ofte langs de samme løypene gang etter gang. Jeg har jo mine favorittøkter som gjennomføres på samme måte jevnt og trutt. Jeg kobler meg opp med puls og GPS og gjør unna oppvarminga på 2-3 km i oppvarmingstempo rundt 5-blankfart. Jeg "lapper" klokka i det jeg sklir over i såkalt "subterskelfart" og skal etter planen kjøre økta etter puls, hvor pulsen skal ligge på 158-162 - "Kontrollert terskel".  Vanligvis drifter pulsen noe gjennom økta, så jeg legger meg lavt de første km. Før jeg passerer første km (autolap 1 km på klokka) så har jeg kikket på pulsen, følt på farten og anslått km-tida mi. I det klokka piper ved kilometerpassering ser jeg på den og får svaret. Svaret kan bikke økta i to forskjellige retninger:

1: Viser den at kilometeren har gått saktere enn jeg har antatt så ser det dårlig ut for de neste kilometrene. For å ligge på den farta jeg egentlig vil på disse terskelturene så må jeg gi på litt mer og pulsen vil da bli litt høyere enn det jeg har bestemt den skal være. Jeg blir fanget i en negativ spiral, og jeg blir litt negativt innstilt. Jeg ender ofte opp med å øke farta, og pulsen øker tilsvarende og økta blir mer som en all-outøkt hvor jeg skal overbevise meg selv om at jeg klarer å holde god fart. Det hele ender opp med at jeg lurer meg selv.

2: Viser klokka at kilometeren har gått fortere enn jeg har antatt så ser det kanskje litt lysere ut. Men da sniker det seg plutselig inn i hodet, nærmest i ubevisstheten, at jeg egentlig bør være litt mer sliten nå som det går så fort som det faktisk gjør. Og i dualismens ånd så skjer det en kobling fra sinnet til kroppen, og jeg kjenner meg med ett litt mer sliten, pulsen går noen slag opp og laktatnivået stiger med et par desimaler. Så her ender det også ofte opp med at jeg kjemper for å holde de ekstra raske kilometertidene, nå som det startet så bra, og pulsen flyr flere slag opp og jeg får etterhvert noen småkollapser med dårlige kilometertider.

Klokke, puls og GPS har fanget meg i sitt edderkoppnett. Jeg kommer meg ikke løs. Jeg er fanget i mine pulsnivåer, kilometertider og opplevde anstrengelse. Noe som jeg vil kalle:

 "Den moderne løperens destruktive analysetrekant"


Begrep 2: Kognitiv dissonans
Et litt kult begrep. Jeg har brukt det en del i jobbsammenheng, men da i tilknytning til motivasjons- og endringsarbeid. Jeg har aldri tenkt på bruken av det direkte i sammenheng med løpsprestasjoner.

I jobbsammenheng møter jeg til stadighet kognitiv dissonans blant deltagerne ved frisklivssentralen. Eller, rettere sagt, jeg prøver vel å skape en passende kognitiv dissonans hos deltagerne. Kognitiv dissonans kan være ubalanse mellom en persons holdninger og sin atferd. F.eks vil en røyker ha større motivasjon til å slutte dersom hans holdninger er i strid med det å røyke, naturlig nok.

Hos løpere kan man finne kognitiv dissonans som en ubalanse mellom våre tanker og holdninger til andre utøvere sett i forhold til oss selv. British Journal of Sports Medicine hadde i 2000 en artikkel om  kognitiv dissonans blant hvite løpere er medvirkende årsak til den øst-afrikanske dominansen på langdistanse.

La oss ta et fiktivt fremtidig eksempel: En norsk løper har trent godt blant annet med flere høydeopphold i Kenya. Han stiller opp til Oslo Maraton 2017 med mål om å løpe sub 2.10. Med seg i tetkampen har han noen sterke kenyanere med omtrent samme PB. Han vet han har trent godt, og at han har mulighet til å løpe godt under sin PB. Når fire km gjenstår så ligger han i tet sammen med to kenyanere. Sluttiden ligger an til å bli rett under 2.10. Det har vært skjemaløping så langt. Men nå begynner det å røyne på, naturlig nok. I underbevisstheten, og i hans egne holdninger, begynner negative tanker å dukke opp. Han vet riktignok at han er i god form og kan ha mulighet til å slå de. Foreløpig er det ingen kognitiv dissonans. Hans holdning passer godt med hans prestasjon. Han ligger jo likt med kun fire km igjen.  Men han sliter med å holde farten oppe, kenyanerne ser upåvirket og sterke ut. Den kognitiv dissonansen stiger frem. Hans fysiske egenskaper er i ferd med å komme i ubalanse med hans holdninger. Og i forhold til teorien omkring kognitiv dissonans så vil vi forsøke å utligne denne dissonansen. Og det er det atskillig lettere å endre holdning enn å endre atferd. Og det tror jeg mange maratonløpere er enige med meg i mot slutten av et maratonløp. Mellom kilometer 40 og 41 har han endret holdning. Han ser nå på sine kenyanske konkurrenter som bedre enn seg. Myten om den bortimot umenneskelige kenyanske stoltheten, ærefrykten og tåleevnen blir etablert som en sannhet i hans slitne sinn. Han taper slaget om maratonseier. Han taper ikke pga fysisk underlegenhet, men fordi han ikke klarte å tenke rasjonelt og lot sin nylig oppståtte kognitive dissonans ødelegge moroa.

Overført til meg selv, min trening og mine konkurranser så er dette helt klart en medvirkende årsak til mine prestasjoner. I de fleste konkurranser jeg stiller så løper jeg mot løpere jeg kjenner og som jeg vet kapasiteten til. Slik sett så har jeg allerede dannet meg en forventning om utfallet og plasseringene. Jeg har allerede utlignet en kognitiv dissonans slik at jeg er i enighet med meg selv før løpet starter. Å devaluere seg selv kanskje mer enn nødvendig gir mindre kognitiv dissonans og mindre psykisk ubehag før en konkurranse. Å snakke seg opp før en konkurranse kan skape større kognitiv dissonans, større fallhøyde, større psykisk behag, og risikoen for å måtte tape konkurransen pga negativ løsning av kognitiv dissonans underveis blir større. I takt med løpets utvikling endrer vi vår holdning til oss selv i forhold til de andre. Eller vi endrer på vår holdning til konkurrentene i forhold til oss selv. Kanskje for å slippe ubehaget ved å presse maksimalt, og kanskje for å beskytte vårt eget ego. Dette bringer oss inn i neste, og noe overlappende, begrep.

Begrep 3: Selvbeskyttende attribusjon
Vi har vel alle vært i denne situasjonen under harde fellesøkter eller konkurranser:  Uavhengig av vår fysiske form så blir vi styrt av hvor fort de andre rundt oss løper. Spesielt de vi kjenner godt.
Hvis jeg stiller opp i et løp sammen med min bror så har jeg allerede en klar forventning om utfallet. Selv om jeg mener jeg har et overtak på han rent fysisk, så har han et overtak på meg rent psykisk (ikke bare fordi han er storebroren min) fordi han alltid har hatt litt bedre stayerevne enn meg. Jeg er best på de korte distansene, han er bedre på de lange. Slike forhold har jeg med mange løpere jeg kjenner kapasiteten til. Mot slutten av en konkurranse kan slike tanker være svært utslagsgivende. Kroppen stritter i mot å løpe fortere, det er en meget ubehagelig følelse å presse maksimalt over tid. Hvis konkurrenten siger ifra kan negative attribusjonsmønstre fort komme frem.  Vi attribuerer for å tolke omgivelsene på en måte som kan opprettholde et positivt selvbilde. I tankene begynner vi å forsvare oss selv. Jeg kan fort tenke: "Å ja, dette er sånn det bruker å være, han er hakket kvassere enn meg mot slutten. "Han er flinkere på å grave i kjelleren mot slutten av løp". "Jeg ligger uansett an til ei god tid, så noen sekunder er ikke særlig utslagsgivende""Plasseringen er vel ikke så viktig""Han er vel ikke i samme aldersgruppa som meg, så resultatlista vil ikke røpe det".

Vi bortforklarer at vi ikke mestrer situasjonen. Vi beskytter vårt eget ego, da prestasjonen ikke lenger svarer til forventningene. Noen av oss kan ha et godt utviklet negativt attribusjonsmønster som oppstår ved kognitiv dissonans. En litt unnvikende mestringsstrategi.

Begrep 4: Pygmalion-effekten. (Rosenthal-effekten)
Denne effekten holder til i samme gata som attribusjonsteorien og kognitiv dissonans. Det handler om forventninger, og hvordan du reagerer i forhold til disse. Pygmalion effekten kan kort beskrives som: "Virkningene av et førsteinntrykk kan bli forsterket gjennom selvoppfyllende profetier."

I løpingens verden gjelder dette hvilke forventninger "de viktige andre" har til deg. Da spesielt din trener eller dine nærmeste treningskamerater. Hvis de rundt deg mener du er bedre enn det du er, så blir du bedre og visa versa. Blir du fortalt at kilometertidene er 10 sek raskere enn det de egentlig er (å bli løyet til) så vil du etterhvert faktisk løpe de på de tidene fordi du forventer det ut fra tidligere treninger.

For at Pygmalion-effekten skal inntreffe for oss løpere så må vi la oss bedra til det. Vi kan ikke ha ei puls, eller GPS-klokka fortelle oss sannheten. Vi må ikke kjenne nivået på de vi trener sammen med.

For at Pygmalion-effekten skal få slå ut i full blomst må det rigges til et slags løpingens "Truman Show". Du vet den filmen hvor Jim Carrey lever i en fiktiv verden...

Det hadde vært et sabla kult eksperiment :-)


Begrep 6: Placebo og nocebo-effekten
Dette er begreper vi kanskje er mer vant med i det daglige. Det kommer fra medisinen, og omhandler mye av det samme som ved de to forrige begrepene, nemlig forventning på hva som kommer til å skje. Placebo vil være nært beslektet "en selvoppfyllende profeti". Tror vi en behandling skal virke positivt på oss så gjør den nettopp det. Nocebo er motsatsen; tror vi noe kommer til å ha negativ virkning på oss så har det faktisk det kun i kraft av vår forventning.

Placebo/Nocebo-effekten er oftest knyttet opp til medisin og behandling, men handler som sagt om vår forventning til hva som skal skje. Det som er spennende er hvor kraftig denne forventnings-effekten kan være, og følgelig hvor stor påvirkning den kan ha på fysisk yteevne i løpingen. Et kjent placeboeffekt-eksempel følger:

Under 2. verdenskrig ble sårede amerikanske soldater hasteoperert i feltsykehus. Ved ett tidspunkt gikk et feltsykehus tomt for morfin, men legen fortalte bare de skadde soldatene at de fikk morfin mens de nå egentlig kun fikk saltvannsoppløsning. Mange av de skadde hadde overraskende nok fortsatt god smertelindrende effekt av det de trodde var morfin, og de kunne gjøre større operasjoner uten bedøvelse.


Begrep 5: Central Governor model,  Tim Noakes
Tim Noakes, en amerikansk fysiolog, og forfatter av den relativt store boka "Lore of Running", er blitt kjent for sin noe kontroversielle teori som han kaller "Central Governor model". Han utfordrer den etablerte sannheten om at muskler, hjerte-kar og lunger setter fysiske begrensninger for vår yteevne. Han forsøker å motbevise etablerte sannheter som at det finnes en melkesyreterskel og et maksimalt oksygenopptak. Han mener at det ikke er slike begrensninger i muskulaturen, og at den trøttheten eller slitenheten vi får under hardt arbeid blir styrt av en såkalt "Central Governor" i hjernen. En slags beskyttelsesfunksjon for å hindre skade på organismen. For å unngå forstyrrelser i homeostasen som Noakes beskriver det.

Jeg har til tider stusset over mange langrenns- eller løpsprestasjoner der enkelte utøvere går over evne, eller har vanvittige opphentinger mot slutten av løp. Petter Northug er vel et slikt eksempel. Når det gjelder som mest så sier han takk og farvel til sine melkesyreterskler og maksimale oksygenopptak, og det eneste fokuset blir å komme først over mål. Noen idrettsutøvere har en egen evne til å trosse kroppens skrikende smertesignaler om å stoppe opp, og går for livet. Særlig når det er mye som står på spill, og man øyner en sjanse til å klare det.

Høgskulen på Vestlandet hadde for få år siden et samarbeid med Tim Noakes og University of Cape Town der de gjorde et forskningsprosjekt på dette: https://www.hisf.no/nn/regulering-og-begrensning-idrettsprestasjon . Kondis hadde også en lang og interessant artikkel om dette som kan leses her: https://www.hisf.no/sites/default/files/media/Forskingsprosjekt/Hvorfor%20blir%20vi%20slitne%20Kondis%202013%20Fr%C3%B8yd%20Ullevolds%C3%A6ter.pdf

Høgskulen på Vestlandet kunne konkludere med at muskulaturen fortsatt hadde stor reservekapasitet ved maksimale anstrengelser. Under utholdenhetsarbeid klarer vi kun å aktivisere mellom 20 og 40% av muskelfibrene. Under ekstreme forhold vil vi kunne ta i bruk den store reservekapasiteten. Dette kan forklare de utrolige kraft- og utholdenhetsprestasjonene som mennesker klarer i livsfarlige situasjoner. Enkelte idrettsutøvere klarer å utnytte noe av dette mer eller mindre bevisst i konkurransesituasjoner bare motivasjonen er sterk nok.


Tid for å konkludere - Tro kan flytte fjell!
Påstanden i artikkelens tittel kan vel være en smule overdrevet. En middelaldrende sofasliter med beinhard psyke vil aldri løpe fra Mo Farah på en 10 km. Men jeg er overbevist om at vi har langt mer å gå på en det vi får ut i en konkurranse, det handler bare om å sprenge mentale barrierer, og legge opp treningen på en slik måte at vi unngår "den moderne løperens destruktive analysetrekant". Vi kan la noen rigge til vårt eget Truman-show og la oss bedra slik at vi løper fortere.

Selv har jeg kastet fra meg klokka i vinter. Jeg har ikke brukt verken klokke, puls eller GPS siden oktober. Jeg sliter fælt med å klare å koble meg av denne analyse-avhengigheten, og det er svært vanskelig å frigjøre seg fra tanken om å finne ut av hvor fort jeg egentlig løper når jeg er ute på turene min.

Jeg skal snart gjøre meg opp en konklusjon over denne unormale vintertreningen, og det vil sikkert komme et innlegg om dette snart.
Viewing all 101 articles
Browse latest View live